Description
| - Cílem projektu je navrhnout technologicky a ekologicky vhodné postupy pro uvádění půdy do klidu, způsoby obhospodařování těchto ploch a jejich opětovné začleňování do produkční funkce. Experimentálně budou ověřovány různé systémy zpracování půdy (orba,mělké zpracování), různé druhy rostlinného pokryvu (spontánně vzniklý rostlinný pokryv, jednoleté meziplodiny, vytrvalé travní a jetelotravní směsi), doba trvání období klidu (1-3 roky) a způsoby obhospodařování (sečení, mulčování, chemická regulace). Zkoumány budou především jevy, na nichž závisí ekologická přijatelnost daných postupů - produkce a chemické složení nadzemní a podzemní biomasy rostlin, vývoj rostlinných společenstev, ovlivnění půdních vlastností (fyzikální, mikrobiální a agrochemické).Projekt bude řešen se zřetelem na praktickou akceptovatelnost - zohledněna bude ekonomická náročnost, dostupnost technických prostředků a možnost použití navržených postupů v běžných soustavách hospodaření. Výběr vhodných postupů uvádění půdy do klidu (cs)
- Proposal of technologically and environmentally appropriate methods of soil set-aside, methods of farming in these fields and their re-integration into cropping system is the target of the project. Different soil tillage operations (ploughing, low-tillage), coverage with different plant species (e.g. spontaneously arising plants, annual catch crops, perennial grasses and clover-grass mixtures), set-aside duration (1-3 years) and farming practices (mowing, mulching, chemical regulation) will be tested experimentally. In the first place, phenomenons that determine ecological acceptabilty of given procedures - production and chemical composition of root and shoot plant biomass, growth of plant communities, influence on physical, microbial and agrochemical soil properties will be investigated. In respect of acceptability in practice, economy, availability of technical means and possible use of proposed methods for conventional arable farming will be evaluated. Selection of convenient set-aside tech (en)
|