V procesu postupného zvyšování kvality vín produkovaných v ČR hrají významnou úlohu podmínky stanovené v Zákonu o vinohradnictví č. 115/1995 Sb. popř. v jeho úpravě zákonem č. 216/2000 sb. V jeho znění se poměrně často objevují místa s jasnými požadavkyna dodržení pravosti odrůd (odrůdy povolené pro danou viniční trať, definice vín s přívlastkem a vín odrůdových, obchodované mošty a sazenice). Na druhou stranu tu chybí vhodný univerzální nástroj umožňující kontrolu dodržování daných požadavků. Jakonejpřirozenější cesta se jeví identifikace odrůd na základě studia DNA jakožto molekuly odpovědné za jejich genetický obsah. Konkrétně bude v rámci předkládaného projektu využito dvou molekulárně genetických metod označovaných jako RAPD a SSR. V rámcico možná nejkomplexnějšího záběru předkládaného projektu jsou jeho součástí některá důležitá přidružená témata. Konečný návrh projektu tedy zahrnuje : 1) Posouzení možnosti izolace DNA z neolistěných vinohradnických polotovarů (sazenice, hrozen, mošt). (cs)
The conditions given by Law about viticulture No. 115/1995 and its appendix No. 216/2000 play an important role in process of czech-wines quality improoving. There are often included requirements to keep cultivar authenticity (cultivars are authorised for every vineyard site, definition of wine with predicate, wine seedlings, wine musts). On the other hand here is a lack of suitable and universal tool to control this facts. Like most natural way seems to be identification of the wine cultivars via study of its DNA as a molecule responsible for genetic content. In framework of the submited project it is expected to use two molecular genetic methods entitled as RAPD and SSR. In composition of the project are three main tasks : 1) Evaluation of thepossibillities for isolation of DNA from some important semifinished products of viticulture (seedlings, grapes, musts). It will be recommended the most suitable kind of plant tissue for every above mentioned products. 2) Sellection of RAPD and SSR pri (en)