Optimalizace technologie výroby mléka a mlék. výrobků z hlediska zvýšení užitkové hodnoty a minimalizace negativních faktorů předpokládá i komplexní řešení problematiky reziduí cizorodých látek v systému mléka a to jak z hlediska hygienického tak i vlivu na technologické procesy. Aby mohl mlékárenský podnik operatrivně reagovat při zpracování mléka na příp. negativní vlivy ciz. látek, ev. je vyloučit, potřebuje vedle znalosti hyg. rizik znát vlivy těchto látek na technologické procesy (zejména fermentace pomocí průmyslo. mikroorganismů), informace o dynamice výskytu těchto látek v průběhu mlék. zpracování mléka s pozorností na technol. uzly. Na základě zjištěných skutečností je třeba navrhnoput alternativní možnosti zpracování mléka s různým stupněm kontaminace v možnostech I-zpracování tradičními technologickými postupy, II-izolací kontaminovaných složek mléka a jejich rafinací. (cs)