This project is focused on the development of screening micromethods for food quality evaluation of the saccharide compositionand for proofs of suspected falsity such as using of unexpensive sweeteners instead of native saccharides in fruit juices. The aim of this project is to develop a method for determination of saccharides in food and construction of an unexpensive device for saccharide analysis using capillary electrophoresis with indirect detection in visible range. (en)
Předmětem řešení tohoto projektu je rozvoj screeningových mikrometod pro hodnocení kvality sacharidového složení potravin a pro zjišťování jejich falšování.Například používání levných náhradních sladidel místo přírodních v ovocných šťávách. Cílem projektu je vypracovat metodu pro stanovení sachridů v potravinách a sestrojit levné zařízení pro jejich analýzy kapilární elektroforézou za nepřímé detekce ve viditelné oblasti. (cs)
The development of screening micromethods and the development of a device for specific determination of carbohydrates in food with the aim to prove the quality and originality of used raw materials. (en)
Vývoj screeningových mikrometod a vývoj zařízení pro specifické stanovení sacharidů v potravinách za účelem kontroly kvality a původnosti použitých surovin (cs)