Cílem projektu bude ověření možností vázání antimikrobních, popř. dalších činidel prodlužujících skladovatelnost potravin na obalové materiály používané k jejich balení. V prvé fázi řešení projektu budou vybrány konzervans a obalové materiály vhodné pro uvedený účel, dále bude prakticky ověřena možnost imobilizace zvolených činidel na vybrané obalové materiály. V dalším stupni řešení bude ověřena aktivita imobilizovaných konzervans v modelových podmínkách, tj. pro vybrané typy mikrooganismů ve vhodných simulantech potravin a v závěrečné fázi řešení projektu bude ověřena účinnost takto vybraných systémů aktivního balení na prodloužení skladovatelnosti některých potravinářských produktů. Řešení projektu se zaměří na všechny teoreticky možné způsoby vázání konzervačních činidel na obalový materiál a to zejména na inkorporaci, vmíchání, aktivního prostředku do hmoty obalového materiálu, dále jeho vazbu na povrch obalu jak chemickými vazbami, tak fyzikálními způsoby (adsorpcí). Ověřeny by měly být jak syst (cs)
The objective of the proposed project is to study the possibilities of immobilization of antimibials on food packaging materials. The solution will be focused on packages in which an antimicrobial agents is incorporated into food contact layer with the intent that it will migrate to the food surface as well as on packages in which an antimicrobial agent is chemically bind to a surface of packaging film so it does not become part of the food yet it still has antimicrobial activity. The aim of proposed project is to find efficient systems of such active packaging for selected types of food products and to evaluate their performance. (en)
Možnosti aktivní funkce obalu při prodlužování skladovatelnosti potravin v důsledku imobilizace bioaktivních činidel na obalový materiál. (cs)
The possibilities of active packaging in prolonging of shelf life of foodstuffs in consequence of immobilization of bioactive agents into package. (en)