About: Ingredients of nutritive supplements with reducing impact on cholesterol metabolism.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main aim of presented project is the contribution to the solution of the problem of occurence of civilisation diseases such as the risk of premature atherosclerosis which is one of the main source of high mortality from its clinical complications - heart atach and stroke. This will be achieved due to developement of new components of food supplements consisting of the complex starter-fibres with the functional reducing impact on the content of free bile acids in the human intestinal tract (and by it on the metabolism of blood cholesterol). The intestinal microflora as a complex ecosystem of metabolically highly active microorganisms may transform various compounds entering the colon with the food or by means of enterohepatic circulation. Some results of the recent research indicate that such transformation may give rise to potentially mutagenic and carcinogenic metabolites. These processes appear to be influenced by the intake of various components of the diet (fat, soluble fiber, calcium (en)
  • Hlavním cilem předloženého projektu je na základě vývoje nových složek potravních doplňků sestávajících z komplexu mléčná kultura - vláknina s funkčním redukčním vlivem na obsah volných žlučových kyselin v lidském zažívacím traktu (a tím i na metabolismus krevního cholesterolu) přispět k řešení problematiky výskytu civilizačních chorob, jako jsou rizika jednak předčasné aterosklerózy, jedna z hlavních příčin vysoké mortality na její klinické komplikace - infarkt myokardu a mozkovou mrtvici (Poledne 1995) a jednak zvýšený výskyt onkogeneze trávicí trubice, zejména tlustého střeva (Hrubý a Turek 1989) způsobený kromě jiného i vysokým obsahem fekálních žlučových kyselin. Součástí řešení je vývoj vhodných technologických postupů novým způsobem zhodnocujících dostupné domácí suroviny - mléčné kultury a obiloviny. Východiskem bude prostudování vzájemných vztahů komplexu vybrané mikroflory s vlákninou (cereálie) a metabolismu žlučových kyselin (cholesterolu) v pokusech in vitro. Na základě získanýc (cs)
Title
  • Složky potravinových doplňků s redukčním vlivem na metabolismus cholesterolu. (cs)
  • Ingredients of nutritive supplements with reducing impact on cholesterol metabolism. (en)
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software