Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The problems of new genetic and breeding methods for starting breeding material of peas (Pisum sativum L.) with extended genetic variability (genetic and phenotype markers, resistance, quality) will be studied. The groups of genotypes evaluated from thepoint of their electrophoretic characteristics, yielding ability and stability, protein content, trypsin inhibitors, phenotype characteristics as well as the resistance to most important diseases (Fusarium,Mycosphaerella, Phoma, Ascochyta, Rhicoctonia) are considered to be the main object of this project. The different biochemic and genetic markers will be used in breeding process and heredity connected with correlation relationships evaluated. Genetic and breeding contribution of resistance to diseases in comparison to yielding potencial, stability and quality will be reviewed. The possibility of resistant genotypes use in system of integrated plants protection will be studied in parallel. (en)
- Navržený výzkumný projekt řeší geneticko - šlechtitelskou problematiku tvorby nového výchozího šlechtitelského materiálu hrachu (Pisum sativum L.), s rozšířenou genetickou variabilitou, obohaceného o výrazné, extrémní a unikátní vlastnosti (genetické a fenotypické markéry, rezistence, kvalita a pod.). Řešení bude vycházet ze zhodnoceného souboru vybraných genotypů hrachu z hlediska elektroforetických charakteristik, výnosového potenciálu, výnosové stability, obsahu proteinů (v sušině semen), obsahu antinutričních látek (inhibitorů trypsinu), fenotypických charakteristik a ze stupně rezistence proti nejvýznamějším chorobám ( Fusarium, Mycosphaerella, Phoma, Ascochyta, Rhizoctonia). Těžiště řešení bude spočívat ve šlechtitelském využití rozdílných biochemických genetických markerů a ve zhodnocení jejich dědičnosti a korelací k významným hospodářským vlastnostem. Součástí řešení projektu bude i geneticko - šlechtitelské zhodnocení přínosu nových genetických zdrojů parciální rezistence ve vztahu k výnoso (cs)
|
Title
| - Inovace šlechtitelských metod hrachu, rozšiřujících genetickou diverzitu, ve vztahu k výnosovým parametrům, výnosové stabilitě a kvalitě. (cs)
- New technologies of peas breeding methods extending genetic diversification according to yielding potencial, stability and quality. (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |