Cílem úkolu je příprava škrobového koncentrátu z obilovin zbaveného proteinu a balastních látek a jeho využití k výrobě bioetanolu metodou vratné separace kvasinek. Výroba bioetanolu probíhá v podstatě ve dvou stupních, kde první stupeň představujemlýnská výroba škrobového koncentrátu a krmiv, druhý stupeň zahrnuje lihovarské zpracování obilného škrobového koncentrátu.Mlýnská výroba sestává z mletí obilí na šrotovníku a válcové stolici a oddělování lehčí frakce bohaté na protein, vlákninu a popel od těžší frakce bohaté na škrob.Lehká frakce od těžké se separuje buď suchou, nebo mokrou cestou. Lihovarská výroba pracující metodou vratné separace kvasinek využívá 60 - 80 % návratnosti horkých výpalků pro přípravu zápary a vracením produkčníc h kvasinek do následující výrobní šarže zvyšuje výtěžek o 5 %. To výrazně zlepšuje energetickou a látkovou bilanci výroby-dochází k úspoře tepla, suroviny a provozní vody. Přínosem řešení tedy je: - Snížení výrobních nákladů při zpracování (cs)
The preparation of the starch concentrate from corn deprived of protein and balast agents and its using for the production of bio- ethanol by using the method of the back separation of the fungus. The production of ethanol from the starch shares of corn by lower production coasts.. The production of ethanol from the starch shares of corn by lower production coasts. ztre (en)