Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Biodiversity of species is very important for their survival in changing environments. Maintainance and protection of genetic variability of wild plants and crops is the ground base for breeding programs. Cryoconservation of germplasm of vegetative propagated plants will be provided ex situ (vegetative parts of plants, buds, meristematic tissues and cells). The meristems of genus Allium, potato and hop will be taken for cryopreservation. The trees can be conserved either as dormant buds or as apical meristems. The main focus will be paid to the rate of freezing and thawing. The survival of cryopreseved plant will be investigated after various rates of freezing. Incorporation of different cryoprotectants will be examined in the slow freezing rate methods. The ratio of intra- and extra-cellular ice will be controlled by combination of various concentration of various cryoprotectants such as DMSO, Glycerol, PEG which can penetrate fully or partly into cells. The temperature of the samples (en)
- Biodiverzita druhů je velice důležitá pro jejich přežití v heterogenním, měnícím se prostředí. Udržování a ochrana genetické variability kulturních a divokých rostlin se považuje za nezbytný předpoklad šlechtitelských programů. Uchování genofondu vegetativně množených rostlin se bude provádět ex situ (vegetační části rostlin, pupeny, meristematická pletiva a buňky). Ke kryoprezervaci rostlin rodu Allium, brambor a chmele budou použity explantátové kultury, hlavně meristémy, vzhledem k jejich vyšší genetické stabilitě. Kryoprezervace dřevin je rozdělena na kryokonzervaci dormantních pupenů a na meristematické kultury. Největší pozornost bude věnováná rychlostem změn teplot vzorku při mrznutí a tání. Při kryokonzervaci rostlinných vzorků se uplatňují především dva režimytypy rychlostí poklesu a vzestupu teploty zmrazování a odtávání, a to budˇ vysoké rychlosti (řádově stovky oC/s) nebo nízké rychlosti (řádově 1-10 oC/s). Budou zjišťovány výtěžnosti přežitého materiálu při různých rychlostech teplo (cs)
|
Title
| - Metody a využití kryokonzervace polních a zahradních plodin (cs)
- Methods and utilization of cryopreservation of field and garden crops (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |