About: Methods and utilization of cryopreservation of field and garden crops     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Biodiversity of species is very important for their survival in changing environments. Maintainance and protection of genetic variability of wild plants and crops is the ground base for breeding programs. Cryoconservation of germplasm of vegetative propagated plants will be provided ex situ (vegetative parts of plants, buds, meristematic tissues and cells). The meristems of genus Allium, potato and hop will be taken for cryopreservation. The trees can be conserved either as dormant buds or as apical meristems. The main focus will be paid to the rate of freezing and thawing. The survival of cryopreseved plant will be investigated after various rates of freezing. Incorporation of different cryoprotectants will be examined in the slow freezing rate methods. The ratio of intra- and extra-cellular ice will be controlled by combination of various concentration of various cryoprotectants such as DMSO, Glycerol, PEG which can penetrate fully or partly into cells. The temperature of the samples (en)
  • Biodiverzita druhů je velice důležitá pro jejich přežití v heterogenním, měnícím se prostředí. Udržování a ochrana genetické variability kulturních a divokých rostlin se považuje za nezbytný předpoklad šlechtitelských programů. Uchování genofondu vegetativně množených rostlin se bude provádět ex situ (vegetační části rostlin, pupeny, meristematická pletiva a buňky). Ke kryoprezervaci rostlin rodu Allium, brambor a chmele budou použity explantátové kultury, hlavně meristémy, vzhledem k jejich vyšší genetické stabilitě. Kryoprezervace dřevin je rozdělena na kryokonzervaci dormantních pupenů a na meristematické kultury. Největší pozornost bude věnováná rychlostem změn teplot vzorku při mrznutí a tání. Při kryokonzervaci rostlinných vzorků se uplatňují především dva režimytypy rychlostí poklesu a vzestupu teploty zmrazování a odtávání, a to budˇ vysoké rychlosti (řádově stovky oC/s) nebo nízké rychlosti (řádově 1-10 oC/s). Budou zjišťovány výtěžnosti přežitého materiálu při různých rychlostech teplo (cs)
Title
  • Metody a využití kryokonzervace polních a zahradních plodin (cs)
  • Methods and utilization of cryopreservation of field and garden crops (en)
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software