The aim of this project is to study the level of phenotype adaptability, to study phytocenological relationships, changes of yield a qualitative traits and on this basis to propose suitable componets into simple grass/clover mixtures cultivated in hill and mountain region of Šumava and in ecologicaly similar conditions. The aim is also to modify agricultural technology od perennial fodder crops and add new specific requirements, whose resulting from more extreme soil-and-climate conditions of hill and mountain region and higher ecological demands on agriculture activities in these regions. We are also interested in more detailed study of competitive relations of grass/clover mixtures, in study dealing with changes of fodder quality during ontogenesis of single species and varieties, and in utilization of molecular techniques (biochemical and molecular markers) for testing the purity and stabilty of varieties. Two field experiments will be set in Kaplice and Hladké Životice, in field condit (en)
Cílem projektu je na základě průzkumu změn hospodářských vlastností, fytocenologických vztahů, produkčních a kvalitativních ukazatelů nových odrůd a novošlechtění vybraných pícních trav a jetelovin navrhnout vhodné komponenty do účelových jednoduchých jetelovinotravních směsek pěstovaných v podhorské oblasti Šumavy a v ekologicky podobných podmínkách. Doplnit pěstební technologie víceletých pícnin o specifické požadavky vyplývající z extrémnějších pedoklimatických podmínek podhorských a horských poloh a zpřísněného režimu zemědělské činnosti v těchto oblastech. Prohloubit znalosti o fenotypové plasticitě a konkurenčních vztazích v porostech víceletých pícnin, změnách jakosti píce v průběhu ontogeneze jednotlivých druhů a odrůd i pomocí molekulárních markerů a využít metodu analýzy zásobních proteinů a isoenzymů pro stanovení čistoty odrůd a jejich stability. K tomuto účelu budou na 2 lokalitách (Kaplicko - cca 600 m n.m. a Hladké Životice - cca 300 m n.m.) založeny pokusy s vícelet (cs)
Investigation of phenotype adaptability and utilization of new varieties of perennial fodder crops in agroecological conditions of hill and mountain region. (en)
Průzkum fenotypové plasticity a pícninářského využití nových odrůd víceletých pícnin v agroekologických podmínkách podhorské oblasti. (cs)