Budou inovovány technologie výroby brambor s cílem dosáhnout jejich vyšší spotřebitelské jakosti a to zvýšením obsahu selenu v hlízách brambor dále nalezením postupů prokazatelně zvyšujících obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů a minimalizujících jejich ztráty při kuchyňské úpravě. Bude vybrán genotyp, který s vyšší intenzitou dokáže utilizovat Se aplikovaný do půdy i foliárně aplikovaný roztok selenu.Budou vyhodnoceny obsahy selenu v syrových hlízách a dále po kuchyňské úpravě (vařené brambory, smažené hranolky), a to z hlediska změn obsahu selenu oproti původnímu obsahu v syrových hlízách. V rámci bilancování a distribuce selenu v rostlinách bramboru bude sledován jeho obsah i v nati. (cs)
Potato production technologies will be innovated to achieve their higher consumer quality, namely by increasing selenium content of potato tubers, finding ways significantly increasing content of polyphenols, ascorbic acid and carotenoids and minimizingtheir loss during cooking. A genotype able to utilize with higher intensity selenium applied into soil and foliar applied selenium solution will be selected. Selenium contents of raw potato tubers and after cooking (boiled potatoes, fried pommes frites) will be evaluated, namely as regard as changes in selenium content compared to initial content of raw potato tubers. Selenium content of foliage will be investigated in the framework of balance and selenium distribution in potato plants. (en)