The sensitive method for gliadin and corresponding prolamins of barley and rye determination in gluten-free foodstuffs will be developed.The aim of project will be solved in agreement with experts demands in that field . The pretreatment of the sampleswith complex matrix before ELISA determination will be worked out. The optimized PCR method for wheat detection in gluten-free foodstuffs will be developed. Daily intake of gliadin will be followed in the group of celiac patients. The separated gliadinswill be identified with regard to the toxic peptides content and their biological activity will be studied. ELISA kit interlaboratory testing will be carried out and data for international standardisation will be prepared. (en)
Cílem projektu je vyvinout citlivou ELISA metodu pro stanovení gliadinu a odpovídajících prolaminů ječmene a žita v bezlepkových potravinách v souladu s požadavky odborníků v této oblasti. Současně bude dopracována metodika přípravy vzorků s komplexní matricí před vlastním stanovení gliadinu ELISA metodou. Bude vypracována optimalizovaná PCR metoda na důkaz pšenice v bezlepkových potravinách. Bude sledován denní příjem gliadinu u konzumentů s bezlepkovou dietou. Budou identifikovány jednotlivé gliadinys ohledem na obsah toxických peptidů a studována jejich biologická aktivita.Bude provedeno mezilaboratorní testování ELISA soupravy a připraveny podklady pro její mezinárodní standardizaci. (cs)