Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the project is namely to study the effect of meal frequency and composition on glucose metabolism and other symptoms of insulin resistance in subjects with type 2 diabetes. The project has two separate parts. Effect of meal frequency on insulin resistance, insulin secretion, and hepatic fat content will be tested using a randomized crossover study, recruiting 50 patients with type 2 diabetes, who will be randomly assigned to either of two meal regimens: six meals or two meals a day with the same caloric restriction (-500 kcal/day), every regimen taking three months. At start, and after 3 and 6 months metabolism of glucose and lipids and its regulation will be thoroughly tested. Effect of different meal composition on insulin secretion and secretion of gut hormones will be tested after three different breakfasts with the same caloric content yet different composition. It will be a randomized study on 60 patients with type 2 diabetes and 60 healthy controls. (en)
- Cílem projektu je zkoumat vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy inzulínové rezistence u nemocných s diabetem 2.typu. Projekt má dvě samostatné části. Vliv frekvence jídel na inzulínovou rezistenci, sekreci inzulínu, jaterní steatosu a vybrané bude testován v randomizované zkřížené studii, do níž bude zařazeno 50 nemocných s diabetem 2. typu, kteří budou náhodně rozděleni do dvou jídelních režimů a konzumovat šest jídel nebo dvě jídla denně se stejnou kalorickou restrikcí (-500 kcal/den) vždy 3 měsíce. Na začátku studie, po 3 a po 6 měsících bude podrobně zhodnocen metabolismus glukózy a lipidů a jeho regulace. Vliv různého složení jídla na sekreci inzulínu a peptidů ze zažívacího traktu bude testován po jednorázovém podání tří typů jídel se stejným kalorickým obsahem ale různým složením. Jde o randomizovanou studii, do níž bude zařazeno 60 nemocných s diabetem 2. typu a 60 zdravých kontrol. (cs)
|
Title
| - Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. Typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu (cs)
- Diet Intervention in Subjects with Type 2 Diabetes: Effect of Meal Frequency and Composition on Glucose Metabolism and Symptoms of Metabolic Syndrome (en)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - Insulin resistance; meal frequency; diabetes mellitus type 2; liver steatosis; adipokines; gut hormones; oxidative stress (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |