Project studies problem of waste from grape and fruit processing industry as a source for sustainable use in agriculture. Improved technologies for pomace composting and ensiling will be main results. Obtained products will be tested for nutritive value as animal feed and fertilizer in production. (en)
Cílem projektu je na základě vstupní studii proveditelnosti zajištění ekologicky a ekonomicky přijatelné likvidace dopadních surovin z výroby vína a ovocných šťáv procesem kompostování, přičemž řešení ověří i vliv vyrobených kompostů z matolin a ovocných výlisků na půdní prostředí a vývoj rostlin, což je v České republice aktuální a doposud není známo. Současně budou využity nové komposty v protierozní ochraně půdy (vinice, TTP, antropogenně narušená půda) vzhledem k tomu, že v posledním desetiletí docházelo v mnoha oblastech v ČR i některých dalších států EU k častějšímu vzniku povodní. Vzhledem k této situaci se jeví možnost uplatnění kompostu z matolin na trhu ČR jako velmi pravděpodobná. Vycházíme mimo jiné i z předpokladu, že náklady na výrobu kompostu z testovaných odpadů nebudou vysoké a navíc přispějí k zužitkování těchto organických zbytků. (cs)