Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the proposed project will lie in characterisation of a response of a salt-tolerant wild barley Hordeum marinum and a salt-susceptible cultivated barley Hordeum vulgare to a large scale of salinity conditions (0.2 mM NaCl - optimum growth conditions 50, 100, 150, 200, 250, 300 mM NaCl - increased salinity). Several aspects of plant physiological response will be evaluated: the level of leaf hydration status (RWC, WSD), leaf osmotic potential, accumulation of selected low-molecular osmolytes (proline) as well as relative accumulation of high-molecular hydrophilic proteins (dehydrins). Qualitative and quantitative differences in relative accumulation of dehydrin proteins in H. marinum and H. vulgare with respect to their level of salt tolerance and leaf hydration status will be evaluated. (en)
- V předkládáném projektu by se jednalo o studium fyziologické odezvy na zvýšenou koncentraci solí u vybraných genotypů kulturního ječmene (Hordeum vulgare) a halofytního divokého ječmene H. marinum. Bude studována jednak fyziologická odezva na zasolení, tj. změny hydratace listových pletiv (relativní obsah vody, vodní sytostní deficit), změny osmotického potenciálu listu, akumulace některých nízkomolekulárních osmolytů (prolin), a především akumulace stresem indukovaných proteinů ze skupiny dehydrinů. Cílem bude vzájemné porovnání odpovědi na stres u citlivých tolerantních genotypů (druhů) ječmene, především porovnání spektra indukovaných dehydrinových proteinů a úrovně jejich kvantitativní akumulace. Potenciálním přínosem projektu mohou být poznatky, které dehydrinové proteiny podmiňují toleranci ječmene ke zvýšené koncentraci solí, a jak se akumulace těchto proteinů kvantitativně liší u odolných a citlivých genotypů (druhů). Tyto poznatky by mohly být v budoucnu využity ve šlechtění. (cs)
|
Title
| - Reakce na zasolení u odolného druhu ječmene Hordeum marinum a citlivého druhu ječmene Hordeum vulgare - úloha stresových proteinů (cs)
- Response to salinity stress in a tolerant barley Hordeum marinum and a sensitive barley species Hordeum vulgare – role of stress-induced proteins (dehydrins) (en)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - wild seaside barley (Hordeum marinum); cultivated barley (Hordeum vulgare); dehydrins; osmotic adjustement; salinity stress (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |