Jednotlivé etapy vývoje mikrospor a následující období diferenciace a zrání pylu tabáku jsou charakterizovány výskytem specifických N-glykozidicky vázaných glykoproteinů. Klíčovou fází vývoje je asymetrická mitóza mikrospor, kterou vzniká pylové zrno.První dosud známé bílkoviny spojené s touto fází jsou cytosolický glykoprotein 92 kDa a membránový glykoprotein 98 kDa. Možná úloha obou glykoproteinů bude zjišťována po jejich sekvenaci porovnáním s databázemi bílkovin. Během dozrávání pylu se objevujínovéglykoproteiny a množství některých glykoproteinů se výrazně zvyšuje. Předběžné výsledky prokázaly, že některé z nich jsou termostabilní a mohou tak být složením a funkcí podobné dehydrinům semen. Cílem projektu je popsat vlastnosti a vývojové změnytermo stabilních glykoproteinů pylu. Bude řešena otázka, zda je jejich syntéza konstitutivní či zda jsou indukovány až při dehydrataci pylu a jestli podobně jako dehydriny při klíčení mizí. Jejich bílkovinná část bude charakterizována pomocí 1D- a (cs)
Stages of microspore and pollen development in tobacco are characterized by the presence of specific N-linked glycoproteins. The key event of the development is asymmetrical microspore mitosis that gives rise to pollen grain. The first known proteinsassociated with this phase are cytosolic glycoprotein 92 kDa and membrane glycoprotein 98 kDa. The role of these glycoproteins will be estimated after their sequencing and comparing with protein databases. During pollen maturation new glycoproteinsoccurr andthe quantity of several glycoproteins significantly increases. Preliminary results demonstrated that some of them are heat-stable and thus their composition and function might be similar to seed dehydrins. The aim of the project is to describeproperties and developmental changes of pollen heat-stable glycoproteins and to answer the question whether their synthesis is constitutive or induced by pollen dehydration and whether they disappear during germination similarly as seed dehydrins. Their (en)