Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Identifikace typu proteinového pojiva u uměleckých děl je nutná jak z hlediska umělecko-vědního, tak pro praktické potřeby určení pravosti díla a především pro volbu přiměřené restaurátorské techniky. Dosavadní metody identifikace proteinů zde poskytují pouze orientační výsledky; obtíže činí zejména extrémně malá množství vzorků a jejich stárnutí jakož i přítomnost iontů majoritních anorganických materiálů. Navrhovaný projekt řeší problematiku identifikace proteinových pojiv (vaječného žloutku, bílku, klihů, hovězího kaseinu atd.) v uměleckých dílech a historických maltách a omítkách. Využijí se techniky současné proteomiky, a to štěpení proteinů specifickými enzymy a hmotnostní spektrometrie na principu MALDI-TOF. Analytické postupy budou testovány na modelových vzorcích připravených dle historických receptů a jejich možnosti budou ověřeny i na reálných vzorcích. Předběžné výsledky byly publikovány v mezinárodním časopise a setkaly se s živým ohlasem; lze očekávat, že vypracované metody zásadním (cs)
- The identification of proteinaceous binders in art works is necessary for their authentication as well as for the appropriate choice of the restoration technique. The methods of identification employed so far yield only rough results because extremely small amounts of samples, presence of ions from dominant inorganic materials, and ageing of the samples negatively affect the reliability of the proteins´ identification. Our proposal develops the identification of proteinaceous binders (egg yolk, egg white, whole egg, animal glues, bovine casein) in art works and historical mortars and plasters using proteomic techniques, namely the cleavage of proteins by specific enzymes and MALDI-TOF mass spectrometry. This approach will be tested on model samplesprepared after historical recipes, and afterwards applied to real samples. Preliminary results of our work have already been published in an international peer-reviewed journal and received considerable attention. It can be expected that the developed (en)
|
Title
| - Charakterizace a identifikace proteinových pojiv v uměleckých dílech pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (cs)
- Characterisation and identification of proteinaceous binders in art works by MALDI-TOF mass spectrometry (en)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - identification; art works; proteinaceous binders; mass spectrometry MALDI-TOF (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |