Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Se stoupajícím růstem požadavků na zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu potravin je pro konzumenta stále méně přijatelná přítomnost chemických aditiv v potravinách. Resveratrol představuje látku přírodního původu, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména ve víně. Jako taková představuje látku, která je odzkoušena konzumenty po nejméně 120 generací počítáno od římské éry. Resveratrol má řadu pozitivních biologických aktivit - jednak předpokládané působení proti vzniku kardiovaskulárního onemocnění, popisované jako t.zv. francouzský paradox, a nedávno popsanou protinádorovou chemopreventivní aktivitu. Jmenovatelem těchto aktivit jsou antioxidační vlastnosti molekuly resveratrolu. V této souvislosti se nabízí možnost jeho dalšího uplatnění v potravinách kromě tradičního vína. Zatím tyto možnosti nebyly sledovány. V projektu je předpokládáno studium základních fyzikálně-chemických vlastností resveratrolu s ohledem na jeho další využití jako přídatné látky - antioxidan (cs)
- The chemical additives in food are becoming less and less acceptable for a consumer, while the quirements for a nutrition value of food are ever increasing. Resveratrol is a substance of a natural character, naturally present in some food, namely wine. It is a substance tested by consumers for at least 120 generations from the Roman era. A few biological activities were discovered with resveratrol in the last few years such as positive acting against some cardiovascular diseases described as so called French paradox and anti-cancer chemo-preventive activity. The denominator of those activities are anti-oxidizing features of resveratrol molecule. It can be applied in food other than the traditional wine. These possibilities have not been monitored yet.Studies of the basic physical and chemical features of resveratrol in regard to its further use as an additive substance (anti-oxidant, biologically active substance) in food, including food rich with lipids. The project is engaged in monitoring effects (en)
|
Title
| - Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví (cs)
- Resveratrol as biological active compound and its significance for human health (en)
|
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |