About: Resveratrol as biological active compound and its significance for human health     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Se stoupajícím růstem požadavků na zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu potravin je pro konzumenta stále méně přijatelná přítomnost chemických aditiv v potravinách. Resveratrol představuje látku přírodního původu, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména ve víně. Jako taková představuje látku, která je odzkoušena konzumenty po nejméně 120 generací počítáno od římské éry. Resveratrol má řadu pozitivních biologických aktivit - jednak předpokládané působení proti vzniku kardiovaskulárního onemocnění, popisované jako t.zv. francouzský paradox, a nedávno popsanou protinádorovou chemopreventivní aktivitu. Jmenovatelem těchto aktivit jsou antioxidační vlastnosti molekuly resveratrolu. V této souvislosti se nabízí možnost jeho dalšího uplatnění v potravinách kromě tradičního vína. Zatím tyto možnosti nebyly sledovány. V projektu je předpokládáno studium základních fyzikálně-chemických vlastností resveratrolu s ohledem na jeho další využití jako přídatné látky - antioxidan (cs)
  • The chemical additives in food are becoming less and less acceptable for a consumer, while the quirements for a nutrition value of food are ever increasing. Resveratrol is a substance of a natural character, naturally present in some food, namely wine. It is a substance tested by consumers for at least 120 generations from the Roman era. A few biological activities were discovered with resveratrol in the last few years such as positive acting against some cardiovascular diseases described as so called French paradox and anti-cancer chemo-preventive activity. The denominator of those activities are anti-oxidizing features of resveratrol molecule. It can be applied in food other than the traditional wine. These possibilities have not been monitored yet.Studies of the basic physical and chemical features of resveratrol in regard to its further use as an additive substance (anti-oxidant, biologically active substance) in food, including food rich with lipids. The project is engaged in monitoring effects (en)
Title
  • Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví (cs)
  • Resveratrol as biological active compound and its significance for human health (en)
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 107 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software