Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Bakterie jsou jedním z potravních zdrojů skladištních roztočů, přičemž roztoči mohou sloužit jako jejich vektory při kontaminaci potravin a krmiv. Budou popsána společenstva bakterií asociovaných s trávícím traktem roztočů a bude analyzována míra nebezpečnosti těchto bakterií jakožto patogenů, a bude provedena proteomická analýza izoforem lysozymu a lysozyme-like proteinů. Dílčí cíle projektu jsou: (i) charakterizace společenstev bakterií v trávicím traktu roztočů; (ii) objasnění adaptace trávicího traktu roztočů pro trávení bakterií; (iii) identifikace bakterií lokalizovaných ve slepých výběžcích střeva (postcolonal diverticula); (iv) stanovení významu skladištních roztočů jako vektorů pro patogenní bakterie v potravinách. Přínosem projektu bude určení druhového spektra bakterií v trávicím traktu roztočů, obohacení znalostí o biologii roztočů, vyřešení původu alergenních lysozyme-like proteinů a biologická funkce isoenzymů lysozymu. Budou vyhodnocena rizika plynoucí z patogenicity jednotlivých kmenů bakterií a z faktu, že roztoči slouží pro dané bakterie jako vektory. Výsledky bude možno využít ke konstrukci nových akaricidních látek umožňujících kontrolu roztočů v skladovaných potravinách, čímž dojde ke zlepšení bezpečnosti potravin. (cs)
- Bacteria serve as a nutrient source for stored product mites and are transported through the mite contaminated food and feed. The proposed project focuses on description of bacteria associated with the intestine of stored product mites and participation in nutrient transfer in the gut, estimation of the hazards associated with vectoring and hosting the intestinal bacteria, and proteomical characterization of lysozyme isoforms and lysozyme-like proteins. The specific tasks of the project are: (i) to assess changes in the gut microbial community; (ii) to explain how mite intestine is adapted for lysis and utilization of bacteria; (iii) to identify bacteria in gut appendixes (postcolonal diverticula); (iv) to assess mites living in stored products as vectors of human bacterial pathogens. The project will supply new information on mite biology, symbiotic relationship between mites and bacteria, mite medical and vector importace, biological function of lysozyme isoforms as well as on origin of the lysozyme-like enzymes. This will help to develop new techniques for elimination of mite and bacterial associated hazards in stored food commodities and food safety improvement as symbiotic bacteria may represent targets for application of new acaricides. (en)
|
Title
| - Interactions between stored product mites and bacteria living in their intestinal system (en)
- Interakce skladištních roztočů s bakteriemi jejich intestinálního systému (cs)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - bacterial community; mite; lysozyme; lysozyme-like protein; symbiosis (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |