Description
| - The crude extracts and essential oils, obtained from species of Ranunculaceae family selected according to the phytochemical and ethnobotanical data, will be examined on various biological in vitro assays to evaluate their potential antimicrobial, anti-inflammatory and antioxidative effects in frame of this project. Subsequently, specific active fractions or pure compounds will be isolated and purified using bioassay-guided approach. Traditional analytical (e.g. HPLC, HPLC-MS, GC, GC-MS, NMR) and separation/purification methods (e.g. TLC, CC, MPLC) as well as some modern analytical and separation techniques (e.g. SFE, GCxGC-TOF-MS) will be used to obtain and characterize active fractions or pure compounds.The supposed results of this project could be used by food or pharmaceutical industry for development of new herbal-based nutraceuticals, functional foods, food additives and pharmaceutical or veterinary preparations. They may also contribute to better understanding of the chemotaxonomical (en)
- V rámci projektu bude prostřednictvím širokého spektra in vitro testů stanovena antimikrobiální, protizánětlivá a antioxidativní aktivita komplexních extraktů a esenciálních olejů získaných z jednotlivých druhů čeledě Ranunculaceae, vybraných na základě fytochemických a ethnobotanických údajů. Následně budou na základě průběžných výsledků jednotlivých testů biologické aktivity izolovány a purifikovány specifické aktivní frakce a jednotlivé látky. Pro izolaci a identifikaci aktivních frakcí a jednotlivých účinných látek budou spolu s tradičními analytickými metodami (např. HPLC, HPLC-MS, GC, GC-MS, NMR) a separačními/purifikačními technikami (např. TLC, CC, MPLC) použity také některé moderní analytické a separační postupy (např. SFE, GCxGC-TOF-MS).Předpokládané výsledky tohoto projektu by mohly být využity v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu při vývoji nových, bylinných nutraceutik, funkčních potravin, potravních aditiv nebo farmaceutických a veterinárních přípravků, popř. (cs)
|