Kontaminace potravin a potravinářských surovin mikrobiálními pathogeny je závažným problémem při zajišťování výživy obyvatelstva. Počet alimentárních nákaz způsobených příslušníky rodu Yersinia má v České republice v posledním desetiletí vzrůstající tendenci. Vzhledem k časové náročnosti a pracnosti kultivace a identifikace těchto bakterií je předkládaný projekt zaměřen na vývoj rychlých metod ELISA, imunosensoru a PCR pro detekci pathogenních yersinií v potravinách. Součástí projektu je i příprava nových neporézních polymerních magnetických nosičů protilátek a jejich aplikace ve vyvíjených ELISA technikách a imunomagnetických separacích pathogenu ze vzorku. Výstupem této studie bude standardní operační postup detekce pathogenních kmenů rodu Yersinia enterocolitica pomocí ELISA a imunochemických detekčních on-line metod a jejich porovnání z hlediska citlivosti a reprodukovatelnosti s metodami PCR. (cs)
The contamination of foods and foodstuffs with microbial pathogens is serious problem for providing of inhabitant sustenance. In last decade, the number of alimentary infections caused by Yersinia strains increased in the Czech Republic. With respect to time-consuming and laborious methods of cultivation and identification of these bacteria, the project is focused on the development of the rapid ELISA, immunosensor and PCR methods. An integral part of the proposal involves preparation of new nonporous magnetic polymer carriers of antibodies and their application in ELISA techniques and immunomagnetic separations of cells of pathogens form samples. Output of this study will be presented by standard operation procedure of the detection of pathogenic Yersinia enterocolitica by means ELISA, immunosensor, and methods based on polymerase chain reaction. The sensitivity of all developed detection systems will be compared each other. (en)