About: "Molecular mechanisms involved in long-term survival of yeasts under laboratory and ""natural"" conditions"     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvasinky i jiné mikroorganismy tvoří obvykle v přírodním prostředí mnohobuněčné populace. Na rozdíl od jednotlivé kvasinkové buňky jsou tyto populace v přirozených podmínkách hladovění schopny přežívat mnohem déle, i měsíce. Podmínkou přežití je přestavba exponenciálně rostoucích buněk v populaci na buňky pomalu rostoucí nebo nerostoucí, schopné odolávat působení vnějších i vnitřních stresových faktorů. V rámci projektu budeme studovat na koloniích, na statických a třepaných tekutých kulturách tři základní mechanismy, které se ve zmíněných procesech uplatňují: 1) aktivní odstraňování toxických látek a metabolitů z buněk 2) odstraňování takových látek jejich přeměnou na látky netoxické přímo v buňce 3) metabolické změny vedoucí k adaptaci populací k nepříznivým podmínkám. Pochopení těchto dějů hlavně u statických kultur může být přínosem pro některé potravinářské a biotechnologické procesy (např. výroba piva a vín), kde nerostoucí populace kvasinek musí dlouhodobě přežívat v nepříznivých (cs)
  • Yeasts and other microorganisms under natural conditions often create multicellular communities. In contrast to individual cells, populations are able to survive under starvation conditions much longer, up to months. The prerequisite of this survival is a rebuilding of exponentially growing cell into non-growing or slow-growing cell able to resist cumulating intra- and extracellular stressors. Three basic mechanisms connected with long-term survival of yeast populations will be studied in colonies, static and shaken liquid cultures. They include 1) removal of toxic compounds and metabolites from cells, 2) elimination of toxic compounds by converting them into non-toxic products directly within cells and 3) metabolic changes leading to adaptation ofpopulations to unfavourable environment. Insight into this processes mainly in static cultures can be useful in some food and biotechnological processes (e.g.wine and beer production) in which non-growing yeast populations have to survive under (en)
Title
  • "Molekulární mechanismy uplatňující se při dlouhodobém přežívání kvasinek v laboratorních a ""přírodních"" podmínkách" (cs)
  • "Molecular mechanisms involved in long-term survival of yeasts under laboratory and ""natural"" conditions" (en)
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • yeast populations; long-term survival; stress; transport systems (en)
http://linked.open...avai/konec-reseni
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...avai/start-reseni
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software