About: Speciation analysis of trace elements in foods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This project is focused on the speciation of trace elements (both essential and toxic) in selected food commodities. The main goal of the project consists in development of validated analytical procedures enabling determination of individual trace elemenspecies. HPLC/ICP-MS will be used as a main analytical method for this purpose. The quality of analytical results for selected elements will be provided using isotope dilution technique. Owing to diversity of biological matrices it will be necessary to develop individual analytical procedure for each food material. The experimental material will include (1) crops accumulating higher amounts of toxic elements Cd, Tl, Pb from soil (vegetables, oil seeds), (2) plants distinguished by the elevated levels oCu, Ni, Mo (legumes), (3) the most important crops from the nutritional point of view (cereals), (4) animal materials distinguished by regularly elevated content of toxic elements (liver, kidney, fish). By the use of developed procedures the element (en)
  • Navrhovaný projekt se soustřeďuje na speciaci stopových prvků (jak esenciálních tak toxických) ve vybraných potravinářských komoditách. Hlavním cílem projektu je vypracování validovaných postupů umožňujících stanovení jednotlivých forem stopových prvků. tomuto účelu bude používáno spojení HPLC a ICP-MS. Jakost analytických výsledků bude zajištěna mimo jiné aplikací techniky isotopového zřeďování. Postupy bude nutné vypracovat pro jednotlivé komodity zvlášť, vzhledem k odlišnému charakteru biologické matrice. Experimentální materiály budou zahrnovat plodiny, které koncentrují větší množství toxických prvků (Cd, Tl, Pb) z půdy, dále rostliny s typicky vyššími člověka (obiloviny) a některé potraviny živočišného původu s vysokými koncentracemi toxickýchprvků (játra, ledviny, rybí maso). Současně bude u vybrané menší skupiny komodit zmapováno zastoupení forem stopových a majoritních prvků a jejich interakce s ostatními složkami konkrétní potraviny. V další fázi budou uskutečněny experimenty sledující (cs)
Title
  • Speciation analysis of trace elements in foods (en)
  • Speciační analýza stopových prvků v potravinách (cs)
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software