Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - This project is focused on the speciation of trace elements (both essential and toxic) in selected food commodities. The main goal of the project consists in development of validated analytical procedures enabling determination of individual trace elemenspecies. HPLC/ICP-MS will be used as a main analytical method for this purpose. The quality of analytical results for selected elements will be provided using isotope dilution technique. Owing to diversity of biological matrices it will be necessary to develop individual analytical procedure for each food material. The experimental material will include (1) crops accumulating higher amounts of toxic elements Cd, Tl, Pb from soil (vegetables, oil seeds), (2) plants distinguished by the elevated levels oCu, Ni, Mo (legumes), (3) the most important crops from the nutritional point of view (cereals), (4) animal materials distinguished by regularly elevated content of toxic elements (liver, kidney, fish). By the use of developed procedures the element (en)
- Navrhovaný projekt se soustřeďuje na speciaci stopových prvků (jak esenciálních tak toxických) ve vybraných potravinářských komoditách. Hlavním cílem projektu je vypracování validovaných postupů umožňujících stanovení jednotlivých forem stopových prvků. tomuto účelu bude používáno spojení HPLC a ICP-MS. Jakost analytických výsledků bude zajištěna mimo jiné aplikací techniky isotopového zřeďování. Postupy bude nutné vypracovat pro jednotlivé komodity zvlášť, vzhledem k odlišnému charakteru biologické matrice. Experimentální materiály budou zahrnovat plodiny, které koncentrují větší množství toxických prvků (Cd, Tl, Pb) z půdy, dále rostliny s typicky vyššími člověka (obiloviny) a některé potraviny živočišného původu s vysokými koncentracemi toxickýchprvků (játra, ledviny, rybí maso). Současně bude u vybrané menší skupiny komodit zmapováno zastoupení forem stopových a majoritních prvků a jejich interakce s ostatními složkami konkrétní potraviny. V další fázi budou uskutečněny experimenty sledující (cs)
|
Title
| - Speciation analysis of trace elements in foods (en)
- Speciační analýza stopových prvků v potravinách (cs)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |