Kyselina fytová je hlavní formou fosforu v obilovinách, olejninách a luštěninách. Její využití, které často není úplné, závisí z velké části na mikroflóře fermentačních oddílů trávicího traktu. Faktory působící na průběh mikrobiální hydrolýzy kyseliny fytové nejsou dobře známy. Mikroorganismy, které kyselinu fytovou hydrolyzují dosud nebyly identifikovány. Je proto navržena série experimentů z jejichž výsledků by se chybějící poznatky mohly doplnit. Zamýšlené pokusy se týkají bachoru, slepého a tlustého střeva prasat a přežvýkavců, volete a slepých střev drůbeže. Případné zvýšení rozsahu hydrolýzy kyseliny fytové ve fermentačních oddílech trávicího traktu by mohlo být alternativou k přídavku komerční fytázy do krmiv. (cs)
Phytic acid is present in substantial quantities in cereals, oil-seeds and legumes. The phytic acid hydrolysis depends to a large extent on microorganisms in fermentive sections of the animal digestive tract. Factors influencing microbial hydrolysis of phytic acid are known only marginally. Organisms responsible for phytic acid hydrolysis have not been identified properly. Our project is aimed at improving this situation. Microbial systems of concern in this regard would include the rumen, pig and ruminant hindgut, and the crop and caeca of poultry. Several studies are proposed to specify optimal conditions for phytic acid hydrolysis and to identify phytase-positive microorganisms. Any increase of the phytic acid hydrolysis would improve phosphoruavailability in animals. (en)