Fermentace ve slepém střevě králíka ovlivňuje význačným způsobem utilizaci živin krmné dávky, zdravotní stav a užitkovost zvířat. Účelem předloženého projektu je rozšířit naše poznání biologických pochodů, které se na přeměně látek ve slepém střevě podílejí. Projekt předpokládá řešení těchto úkolů: a) zjistit průběh fermentace substrátů v kulturách obsahu slepého střeva králíků; b) zjistit účinek antimikrobiláních krmných aditiv na průběh fementace in vitro při inkubaci obsahu slepého střeva králíků; c) izolovat a charakterizovat typické zástupce mikroflóry slepého střeva králíků; d) zjistit stechiometrii štěpení škrobu a pektinu v čistých kulturách amynolytických a pektinolytických bakterií izolovaných ze slepého střeva králíků. (cs)
The caecal fermentation represents a factor influencing utilisation of nutrients, health status and performance of rabbits. The proposed project aims at improving our knowledge of biological processes involved in caecal digestion. The following scientific objectives are intended: a) To specify fermentation pattern in rabbit caecal cultures supplied with different carbon sources; b) To evaluate effect of antimicrobial feed additives on caecal fermentation; c) To isolate and characterise representative strains of caecal bacteria; d) To determine stoichiometry of starch and pectin fermentation in pure strains of caecal bacteria. (en)