Stravitelné aminokyseliny v tenkém střevě dojnic jsou zajišťovány z proteinu krmiva, který unikl degradaci v bachorovém prostředí a z proteinu bakteriální biomasy. Protein krmiva pro vysokoprodukční dojnice by měl mít nízkou degradabilitu a vysokou stravitelnost v intestinu aby mohly být aminokyseliny absorbovány v tenkém střevu dojnice. V navrhovaném projektu budou ošetřeny granule proteinu nástřikem zabraňujícím degradaci v bachoru, což umožní efektivnější využití proteinu v intestinu dojnice. Nazaprahlých dojnicích bude testována degradabilita proteinu v bachoru pomocí metody nylonových sáčků a v intestinu bude stanovena stravitelnost nedegradovaného proteinu metodou mobilních sáčků. Cílem projektu je potvrdit hypotézu, že granule chráněného proteinu mohou při splnění určitých podmínek uniknout přežvykování a degradaci v bachoru, po rozpadu ve slezu dojnice mohou být zdrojem dostupných aminokyselin v intestinu. (cs)
In cattle intestine, digestible amino acids are supplied either feed protein that was not digested in rumen or from protein produced by bacterial biomass. To enable the absorption of amino acids in small intestine of dairy cows, degradability of feed protein should be low and its digestibility high. In the proposed project pellets will be sprayed with a substance protecting protein against ruminal degradation so that it can be better utilised in the intestine. In dry dairy cows, protein degradabilityin rumen and in the intestine will be studied using the methods of nylon and of mobile bags. The objective of this project is to test the hypothesis that, under certain conditons, the pellets of rumen-protected protein can escape rumination and the ruminal degradation and that they can pass through abomasum to be a source of available amino acids in the intestine. (en)