Kvalita zrna ječmene jako suroviny má rozhodující vliv na kvalitu sladu. V posledních letech se na základě vývoje nových zpracovatelských technologií zvyšují požadavky na sladovnické parametry zrna. Beta-amyláza je enzymem s klíčovou rolí při degradaci škrobu a proto její termostabilita a aktivita patří k nejvýznamnějším činitelům, které ovlivňují sladovnickou kvalitu zrna. Řada prací byla věnována studiu struktury genu Bmy1, ve spojitosti s termostabilitou a aktivitou enzymu, zapříčiněné mutacemi v kódujících sekvencích genu a ovlivněné vnějšími faktory. Méně pozornosti bylo věnováno expresním studiím Bmy1 genu během sladování zrna. V rámci řešení navrhovaného projektu se chceme zaměřit na porovnání míry exprese genu Bmy1 v ječmeni v průběhu vývoje zrna a sladování s ohledem na strukturální změny genu a kvalitativní vlastnosti zrna. Kvantitativní Real-Time PCR spojená s reverzní transkripcí bude použita ke studiu exprese Bmy1 u vybraných českých a zahraničních odrůd registrovaných pro (cs)
The quality of barley grain as the raw materials has a critical influence on the quality of the malt. In recent years, based on the development of new processing technologies, requirements for levels of individual malting parameters of barley grain have been increasing. ß -amylase is the key enzyme in the starch degradation during brewing, therefore ß-amylase activity and thermostability are important factors affecting grain malting quality. There are many studies focused on Bmy1 gene structure analysisassociated with enzyme thermostability and activity, which are due to gene single base mutations and influenced by environmental factors. Less attention has been paid to Bmy1 expression analysis. The aim of the proposed project is Bmy1 gene expression analysis during seed development and malting and its possible relation to defined sequence polymorphisms and grain qualitative characters. Reverse transcription coupled with Real-Time quantitative PCR will be used to analyze selected varieties of Czech (en)