About: Two ways leading to a decrease in reducing sugar content in long-term stored potato tubers     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • We have prepared more transgenic lines of Czech potato cultivars expressing the bacterial gene coding for the glycolytic enzyme phosphofructokinase (PFK). The physicochemical characteristics of used bacterial enzyme have been already published and arecompletely different from those of potato PFKs. For this reason we used it in our experiments. After several years of the field tests the trasgenic lines could be divided into three groups according to the sugar content in long-term stored tubers. Onegroup does not differ significantly from the untransformed control, another group has repeatedly lower amount of reducing sugars, whereas the last group behaves like plants with silenced own genes coding for PFK. All plants respectively their tubersreact upon the sprout inhibitor treatment with an additional decrease of reducing sugars. The effect of applied sprout suppressant is also known, but in trasgenic lines it is more pro fond than in untransformed controls. The causes of above mentioned (en)
  • "Naše laboratoř v minulosti připravila větší počet transgenních linií odvozených od českých odrůd brambor, které exprimují gen z bakterie kódující enzym glykolytické dráhy fosfofruktokinasu (PFK). Fyzikálně chemické vlastnosti použitého enzymu z bakteriejiž byly publikovány a jsou výrazně odlišné od vlastností fosfofruktokinas z bramboru. To byl důvod, proč jsme jej použili v našich pokusech. Po několikaletém testování rostlin v polních podmínkách byly transgenní linie rozděleny podle obsahuredukujících cukrů v dlouhodobě skladovaných hlízách do tří skupin. První skupina se neliší podstatně od netransformovaných kontrol, další skupina vykazuje opakovaně snížení obsahu redukujících cukrů, zatímco poslední skupina se chová obdobně jakorostliny s projevem ""gene silencing"" též u vlastních genů kódujících PFK. Rostliny, přesněji jejich hlízy, reagují na přítomnost inhibitoru klíčení dalším snížením redukujících cukrů. Tento jev je také již popsán, ale naše transgenní linie vykazují" (cs)
Title
  • Dva způsoby vedoucí ke snížení obsahu redukujících cukrů ve skladovaných bramborových hlízách (cs)
  • Two ways leading to a decrease in reducing sugar content in long-term stored potato tubers (en)
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software