Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Isoflavony hrají ve výživě člověka důležitou roli díky širokému spektru farmakologických a antioxidačních účinků. Bylo však zjištěno, že účinnost těchto látek u člověka je závislá na schopnosti přeměňovat daidzein na equol, který sám o sobě vykazuje značně antikarcinogenní účinky. V populaci lidí má však tuto schopnost pouze 30-40% jedinců, zatímco u zvířat je tato schopnost běžná. Vzhledem k tomu, že equol, jako převládající produkt bakteriálního metabolismu isoflavonů je distribuován do různých tkání a je vylučován i mlékem, může být kravské mléko potenciálním zdrojem equolu pro populaci lidí neschopných odbourávat isoflavony. Množství equolu v mléce závisí v prvé řadě na metabolismu isoflavonů v bachoru. Cílem projektu je popsat průběh metabolismu isoflavonů v bachoru v závislosti na jejich množství a parametrech bachorového prostředí a získané poznatky ověřit v pokuse na dojnicích s cílem získat mléko obohacené equolem. (cs)
- Isoflavones in human nutrition are particularly important due to their diverse pharmacological and antioxidant properties. The clinical effectiveness of isoflavone-rich products is believed to be dependent on the ability to metabolize daidzein to equol that itself may directly exert cancer preventive effects. However, only approximately 30-40% of humans are able to produce equol, while animals produce equol commonly. Equol as a predominant product of bacterial metabolism of isoflavones can be found in various amounts in some food of animal origin, especially in milk. Thus, milk can be a potential source of equol for humans with its limited production. In particular the concentration of equol in bovine milk depends on the metabolism of isoflavones in rumen. The main goal of this project is to describe the isoflavones metabolism in rumen in dependence on their level s and on parameters of rumen milieu and to use the acquired knowledge for production of milk supplemented with equol. (en)
|
Title
| - Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce (en)
- Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce (cs)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - equol; bovine; milk; bacteria; identification; rumen (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |