Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The interaction of environment and the immune system can lead to the development of atopic disorders, following allergen exposure. Wheat belongs to six major food allergens inducing IgE-mediated hypersensitivity manifesting as cutaneous, gastrointestinal and respiratory symptoms. Although cereals are a staple food item in most diets, only a few wheat proteins causing hypersensitivity reactions have been identified. Our project is aimed at: isolation and characterization of wheat allergens in food products using proteomic analysis; testing the impact of thermal processing and digestive enzymes on immunogenicity of IgE recognised components; involvement of carbohydrate moiety in solubility, stability and IgE binding capacity; follow-up of the level and specificity of IgE, IgA and IgG antibodies against wheat allergens during the course of allergy treatment. The mechanism of hypersensitivity induction will be studied using blood cells of patients and Balb/c mouse model of food allergy. (en)
- Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respiračními projevy. Přestože obiloviny patří mezi základní zdroje potravin, bylo u nich dosud určeno jen několik bílkovin vyvolávajících reakce přecitlivělositi. Náš projekt je zaměřen na: izolaci a charakterizaci alergenů v pšeničných produktech metodami proteomové analýzy; dále na testování vlivu tepelného zpracování a trávicích enzymů na imunogenicitu IgE vázajících potenciálních alergenů; na vliv sacharidových jednotek na solubilitu, stabilitu a IgE vazebnou kapacitu alergenních složek; a na monitorování hladin IgE, IgA a IgG protilátek proti alergenům a sledování změn jejich specificity v průběhu léčby. Mechanismus indukce přecitlivělosti bude studován využitím krevních buněk pacientů a experimentálního myšího modelu potravinové alergie. (cs)
|
Title
| - Food allergy to wheat proteins (en)
- Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny (cs)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - identification of wheat allergens in food products; mass spectrometry; study of antigenic epitopes recognised by IgE; the effect of temperature and digestive enzymes on allergen immunogenicity; the role of innate immunity cells in allergy induction (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |