Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Podmínkou dlouhodobého přežití populací kvasinek v přírodních ekosystémech je schopnost buněk v populaci poradit si s nedostatkem živin a přizpůsobit svůj metabolismus, pokud je třeba, i dalším nepříznivým podmínkám. Přenesením přírodních kmenů do laboratoře a jejich dlouhodobým pasážováním za optimálních podmínek vznikly kmeny laboratorní, jejichž chování je obvykle studováno. I populace těchto kmenů, v mnohých charakteristikách výrazně odlišných od kmenů přírodních, jsou schopny dlouhodobě přežít. Mechanismy tohoto procesu jsou postupně poodhalovány. Cílem projektu je určit, jaké jsou rozdíly ve vývoji a přežívání populací kmenů přírodních a laboratorních na úrovni morfologické, biochemické, molekulární a fyziologické. Odhalení mechanismů umožňujících přírodním kmenům kvasinek v populacích komunikovat, chránit se a přežít hladovění by mohlo přispět k pochopení principů tvorby biofilmů a chování patogenních kvasinek, které neztratily svůj přírodní charakter. (cs)
- Prerequisite of long-term survival of yeast populations in natural ecosystems is ability of cells to cope with nutrient shortage and, if necessary, to adapt metabolism according to other harmful environmental attack. Transfer of natural strains to laboratories and their long-term passages under favourable conditions result in formation of laboratory strains, the behaviour of which is often studied. Populations of such strains, markedly differing from natural ones, are also able to survive long periods of starvation via mechanisms that are step by step uncovered. The aim of the project is to determine morphological, biochemical, physiological and molecular differences in development and survival of natural and laboratory yeast populations. Discovery of mechanisms enabling natural populations to communicate, to protect themselves and to survive starvation, may bring new insights to principles of biofilm formation and of behaviour of pathogenic yeast still keeping its natural character. (en)
|
Title
| - Natural and domesticated yeast strains: Different strategies of their behaviour (en)
- Přírodní a domestikované kmeny kvasinek: Odlišné strategie jejich chování (cs)
|
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
| |
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| - Saccharomyces cerevisiae; long-term development of multicellular populations; natural and laboratory strains; cell defence; transcription and metabolic changes (en)
|
http://linked.open...avai/konec-reseni
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...avai/start-reseni
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |