Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Přibývající poznatky o biochemických a genetických základech metabolismu různých látek znečišťujících životní prostředí umožňují zahájit vývoj bakteriálních kmenů pro bioremediace s použitím metod rekombinantní DNA. Třebaže metody a nástroje vyvinuté v rámci tohoto projektu by mohly být použity pro biodegradace širšího spektra xenobiotik různými bakteriálními kmeny, konkrétním cílem bude zlepšení schopnosti degradovat fenol u kmene rodu Rhodococcus, jehož degradační schopnost byla již prokázána. K dosažení tohoto cíle budou využity tři hlavní aspekty biodegradace: l. Vlastnosti kmene budou zlepšovány metabolickým inženýrstvím, založeným na genetické analýze biodegradační dráhy a na použití nástrojů pro genové manipulace. 2. Budou využity výhody tvorby biofilmu mikroorganismem. Jsou to zvláště resistence k vyšším koncentracím toxických polutantů a vyšší rychlost biodegradace. 3. Jako surfaktanty usnadňující vstup degradované látky do buněk mikroorganismu, budou využity huminové kyseliny. (cs)
- Increasing knowledge of biochemical and genetic bases of the metabolism of various environmental pollutants facilitates the development of bacterial strains for bioremediation using methods of recombinant DNA technology. Although the methods and tools developed in this project might be used for biodegradation of a wider range of xenobiotics by various bacterial strains, improvement of phenol degradation potential of a Rhodococcus strain, whose degradative capability has already been shown, will be theparticular aim. To achieve this objective, three main aspects of the biodegradation studies will be addressed: l. The properties of the strain will be improved by metabolic engineering based on the genetic analysis of the biodegradative patway and use ofthe tools of gene manipulations. 2. The advantages of the biofilm formation by the microorganism, namely resistance to higher concentrations of the toxic pollutants and higher rate of biodegradation, will be utilised. 3. Humic acids will be exploited as (en)
|
Title
| - Biodegradace aromatických látek geneticky optimalizovanými rhodokoky v biofilmu (cs)
- Biodegradation of aromatic compounds by genetically optimized rhodococci in biofilm (en)
|
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |