salt:hasText
| - Panzytrat obsahuje standardizované vysoce aktivní multienzymy, získané z vepřových pankreatů. Blízká příbuznost složení vepřového a lidského pankreatinu zajišťuje vysokou účinnost a dobrou snášenlivost. Klíčovou roli má enzymatická aktivita lipázy a trypsinová frakce. Amylolytická aktivita je relevantní jen v léčbě mukoviscidózy, u chronické pankreatitidy jsou polysacharidy z potravy správně štěpeny. Pankreatická lipáza hydrolyzuje mastné kyseliny z triacylglyceridových molekul v pozicích 1 a 3. Uvolněné mastné kyseliny a monoglyceridy jsou rychle vstřebávány v horní části tenkého střeva za součinnosti žluče. Trypsin je aktivován z trypsinogenu jednak autokatalýzou, jednak střevní enterokinázou a jakožto endopeptidáza štěpí peptidické vazby lyzinu a argininu.
Recentní experimentální data naznačují, že aktivovaný trypsin indukuje zpětnou vazbou inhibici stimulované pankreatické sekrece v horní části tenkého střeva. Tomuto působení se připisuje analgetický efekt pankreatinu.
Alfa-amyláza, jakožto endoamyláza, rychle hydrolyzuje polysacharidy, které obsahují glukózu. Její aktivita obvykle postačuje i při výrazné redukci pankreatické sekrece.
Podporou trávení a vstřebávání potravy se zlepší látková výměna, stejně jako druhotné projevy poruch trávení, jako např. nadýmání, nevolnost, zvracení, průjem, pocit plnosti, plynatost a nadměrná přítomnost tuku ve stolici.
(cs)
|