About: Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Na základě dosud nevyužitých archivních pramenů vznikl životopis historika J. V. Šimáka (1870 Turnov – 1941 Praha), roku 1904 habilitovaného pro obor českých dějin na Karlo-Ferdinandově univerzitě, od roku 1921 prvního řádného profesora historické vlastivědy československého státu Univerzity Karlovy. Sleduje Šimákovu profesní dráhu na univerzitě, jeho bohaté publikační aktivity (součástí monografie je Šimákova bibliografie čítající na 1300 záznamů); zvláštní pozornost věnuje jeho popularizačním přednáškám (v knize je otištěn jejich soupis), působení v rodném kraji (Turnovsko, Mnichovohradišťsko) a obecně na poli historické vlastivědy. Šimákův chronologicko-tematicky strukturovaný životopis vyzvedá historikovy metodické podněty v organizaci historické práce a charakterizuje jeho koncept historické vlastivědy v dobových souvislostech. Je příspěvkem k poznání významné osobnosti české historiografie konce 19. a první poloviny 20. století.
  • Na základě dosud nevyužitých archivních pramenů vznikl životopis historika J. V. Šimáka (1870 Turnov – 1941 Praha), roku 1904 habilitovaného pro obor českých dějin na Karlo-Ferdinandově univerzitě, od roku 1921 prvního řádného profesora historické vlastivědy československého státu Univerzity Karlovy. Sleduje Šimákovu profesní dráhu na univerzitě, jeho bohaté publikační aktivity (součástí monografie je Šimákova bibliografie čítající na 1300 záznamů); zvláštní pozornost věnuje jeho popularizačním přednáškám (v knize je otištěn jejich soupis), působení v rodném kraji (Turnovsko, Mnichovohradišťsko) a obecně na poli historické vlastivědy. Šimákův chronologicko-tematicky strukturovaný životopis vyzvedá historikovy metodické podněty v organizaci historické práce a charakterizuje jeho koncept historické vlastivědy v dobových souvislostech. Je příspěvkem k poznání významné osobnosti české historiografie konce 19. a první poloviny 20. století. (cs)
  • A biography of a historian J. V. Šimák (1870 Turnov – 1941 Praha) is based on so far unused archival sources. In 1904 Šimák habilitated as a docent for Czech history at the Charles University and in 1921 as the first professor of historical homeland studies. A biography follows the Šimák’s professional career at the University and his publishing activities (bibliography of his 1300 items is a part of the biography); special attention is given his popularizing lectures (the book contains their list), his activities in his native region (Turnov, Mnichovo Hradiště) and generally in the field of historical homeland studies. The chronology-thematic structured biography highlights Šimák’s methodical stimuli in organizing historical work and describes his concept of historical homeland studies in contemporary context and thus contributes to the understanding of a significant personality of Czech historiography at the end of the 19th and the first half of the 20th century. (en)
Title
  • Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě
  • Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě (cs)
  • Josef Vítězslav Šimák. Hil Life and Work with regard to Homeland Studies (en)
skos:prefLabel
  • Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě
  • Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě (cs)
  • Josef Vítězslav Šimák. Hil Life and Work with regard to Homeland Studies (en)
skos:notation
  • RIV/67985921:_____/13:00391774!RIV14-AV0-67985921
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 81979
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985921:_____/13:00391774
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Šimák, Josef Vítězslav; biography; Czech historiography (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [900355AE35DD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • České Budějovice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Josef Vítězslav Šimák. Jeho život a dílo se zvláštním zřetelem k historické vlastivědě
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kábová, Hana
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Společnost pro kulturní dějiny
https://schema.org/isbn
  • 978-80-904446-9-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software