About: Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Non-starch polysaccharides (NSPs), (arabinoxylans and beta-glucans), a main component of cell walls of barley grain, are a limiting factor for the utilization of barley production. Arabinoxylans are formed by (1-4) beta-D-xylanopyrosyl units substituted with alpha-L-arabinofuranose. Arabinoxylans are esterified by ferulic acid. Beta-glucans are formed by beta(1-3),(1-4)-D-glucans, beta(1-4) linkages account for ca 70 %, beta(1-3) for the remaining 30 %. NSP concentration in a barley caryopsis is mainly affected by a genotype, growing environment and intensity of vegetation treatment. NSPs can be a cause of technological and economic problems encountered during brewing. However, their content can be reduced by the addition of relevant hydrolytic enzymes. On the other hand, the NSPs form a valuable component of dietary fiber that helps lower LDL cholesterol and glucose level in blood, insulin response to meal, body weight, blood pressure, risk of heart disease and colon cancer, simultaneously they alleviate the course of type II diabetes. As a prebioticum, they create an unsuitable environment for the growth of pathogenic bacterial species. Based on scientific data, the European Commission issued Regulation no. 1048/2012 authorizing a health claim of effects of beta-glucans on human health. (en)
  • Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeční choroby i rakoviny tlustého střeva a zároveň zmírňuje průběh diabetu II. typu. Jako prebiotikum tvoří nevhodné prostředí pro růst patogenních rodů bakterií. Na základě vědeckých posudků vydala Evropská Komise nařízení č. 1048/2012, ve kterém schvaluje zdravotní tvrzení o pozitivním účinku beta-glukanů.
  • Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeční choroby i rakoviny tlustého střeva a zároveň zmírňuje průběh diabetu II. typu. Jako prebiotikum tvoří nevhodné prostředí pro růst patogenních rodů bakterií. Na základě vědeckých posudků vydala Evropská Komise nařízení č. 1048/2012, ve kterém schvaluje zdravotní tvrzení o pozitivním účinku beta-glukanů. (cs)
Title
  • Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
  • Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene (cs)
  • Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance (en)
skos:prefLabel
  • Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
  • Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene (cs)
  • Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00228511!RIV15-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B044)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 45237
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00228511
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Beta-glucans; Arabinoxylans; Spring barley (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [741A62931549]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Cerkal, Radim
  • Macháň, Pavel
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software