Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Cílem této práce bylo vypracování asociační analýzy dvou polymorfismů genu H-FABP s množstvím intramuskulárního tuku (IMT) a obsahem mastných kyselin ve vepřovém mase. Gen H-FABP (Heart fatty acid-binding protein) patří do rodiny FABP a významně ovlivňuje ukládání intramuskulárního tuku. Tento gen vytváří vazebné proteiny mastných (FABPs) a ty hrají klíčovou roli v transportu intracelulárních mastných kyselin a jejich správné zařazení do metabolického cyklu (Chmurzynska, 2006). Tyto proteiny se podílí na přepravě mastné kyseliny z buněčné membrány do místa oxidace mastných kyselin a syntézy triglyceridů a fosfolipidů (Gerbens et al. 1999). U prasete je lokalizován na šestém chromozomu a je jedním z kandidátních genů pro intramuskulární tuk. IMT je jeden z hlavních faktorů ovlivňujících senzorickou a chuťovou kvalitu masa. Studium tohoto genu nám umožňuje zjistit, jakým způsobem je možné ovlivnit kvalitu a množství IMT ve svalu. Při správném poměru mastných kyselin a následně obsahu intramuskulárního tuku můžeme zvýšit senzorickou kvalitu a tím přispět k vyšší konkurenceschopnosti na trhu s vepřovým masem.
- Cílem této práce bylo vypracování asociační analýzy dvou polymorfismů genu H-FABP s množstvím intramuskulárního tuku (IMT) a obsahem mastných kyselin ve vepřovém mase. Gen H-FABP (Heart fatty acid-binding protein) patří do rodiny FABP a významně ovlivňuje ukládání intramuskulárního tuku. Tento gen vytváří vazebné proteiny mastných (FABPs) a ty hrají klíčovou roli v transportu intracelulárních mastných kyselin a jejich správné zařazení do metabolického cyklu (Chmurzynska, 2006). Tyto proteiny se podílí na přepravě mastné kyseliny z buněčné membrány do místa oxidace mastných kyselin a syntézy triglyceridů a fosfolipidů (Gerbens et al. 1999). U prasete je lokalizován na šestém chromozomu a je jedním z kandidátních genů pro intramuskulární tuk. IMT je jeden z hlavních faktorů ovlivňujících senzorickou a chuťovou kvalitu masa. Studium tohoto genu nám umožňuje zjistit, jakým způsobem je možné ovlivnit kvalitu a množství IMT ve svalu. Při správném poměru mastných kyselin a následně obsahu intramuskulárního tuku můžeme zvýšit senzorickou kvalitu a tím přispět k vyšší konkurenceschopnosti na trhu s vepřovým masem. (cs)
- Heart fatty acid-binding protein (H-FABP) belongs to the FABP family of genes. Fatty acid binding proteins (FABPs) play a crucial role in intracellular fatty acid transport by binding and properly targeting long-chain fatty acids to their correct metabolic sites (Chmurzynska, 2006). This gene is one important of candidate genes of intramuscular fat (IMF). Positioning of the gene is on the 6th chromosome of pig. A total of 44 pigs Czech Large White pigs were used. Localization of the first polymorphism is at the X98558:g.1321G>C, exon 1 and second is at Y16180:g.1811 G>C in intron 2. Both polymorphisms were detected by PCR-RFLP. The PCR products were digested with HinfI and HaeIII. Primers sequence. The frequencies of allele H and A of polymorphism of H-FABP determined by HinfI are 0.38 and 0.62, respectively. These polymorphisms of H-FABP determined by HaeIII have frequencies of allele D and G, 0.61 and 0.39, respectively. The Hinf I polymorphism in H-FABP gene: DG genotype had higher with higher amounts of intramuscular fat compared to GG genotype. DD genotype in comparison to DG genotype associated with higher levels of stearic and oleic acid . DD genotype was associated with higher amounts of stearic acid than GG. (en)
|
Title
| - Association analysis of gene H-FABP in a group of pigs Czech Large White breed to meat quality (en)
- Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa
- Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Association analysis of gene H-FABP in a group of pigs Czech Large White breed to meat quality (en)
- Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa
- Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/10:00234813!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/10:00234813
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - PCR - RFLP; association analysis; H-FABP; pig (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Gregor, Tomáš
- Sláma, Petr
- Urban, Tomáš
- Chalupová, Pavla
- Kaplanová, Kateřina
- Sedláčková, Taťana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |