Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčného kvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně především v médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zjištěné experimentální poznatky mohou být využity v potravinářském průmyslu při redukci listeriálních biofilmů za podmínek vhodně zvolené praktické aplikace bakterií mléčného kvašení.
- Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčného kvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně především v médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zjištěné experimentální poznatky mohou být využity v potravinářském průmyslu při redukci listeriálních biofilmů za podmínek vhodně zvolené praktické aplikace bakterií mléčného kvašení. (cs)
- This work was focused on the comparison of biofilm formation in five persistent strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26, Lm 29, Lm 30 and Lm 31), originally isolated from milk, and one collection strain of L. monocytogenes Lm 5576 per conditions which have previously been chosen as the ideal for the formation of listerial biofilms. Biofilm formation of selected LAB (lactococci + leuconostocci, lactobacilli, enterococci, pediococci) was also determined. The most intense biofilm formation in tested listerias was found in buffered peptone water (BPW) with glucose (0.05 % w/w). The best initial cell density was 0.5 McFarland (108 CFU ml-1). The most significant biofilm formation was observed in three strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26 and Lm 30). The main part of the work was to examine the impact of LAB on the biofilm formation of listerias and their impact on the already formed listerial biofilm. Listerial biofilm formation was influenced both live LAB cells and their supernatants. It was found that the LAB (lactococci + leuconoctocci, enterococci, pediococci) affected biofilm formation by listerias in a much higher rate than lactobacilli. The listerial biofilm formation was reduced primarily through exposure to substances of protein nature, likely to bacteriocins, and also due to hydrogen peroxide. Organic acids produced by all strains of LAB promote biofilm formation by listerias. (en)
|
Title
| - Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
- Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení. (cs)
- The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria (en)
|
skos:prefLabel
| - Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
- Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení. (cs)
- The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894930!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894930
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - microtitration plate; lactic acid bacteria; reduction; Listeria monocytogenes; persistent listerias; Biofilm (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Plocková, Milada
- Šviráková, Eva
- Složilová, Ivana
- Kuzmová, Lucie
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |