About: Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčného kvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně především v médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zjištěné experimentální poznatky mohou být využity v potravinářském průmyslu při redukci listeriálních biofilmů za podmínek vhodně zvolené praktické aplikace bakterií mléčného kvašení.
  • Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčného kvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně především v médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zjištěné experimentální poznatky mohou být využity v potravinářském průmyslu při redukci listeriálních biofilmů za podmínek vhodně zvolené praktické aplikace bakterií mléčného kvašení. (cs)
  • This work was focused on the comparison of biofilm formation in five persistent strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26, Lm 29, Lm 30 and Lm 31), originally isolated from milk, and one collection strain of L. monocytogenes Lm 5576 per conditions which have previously been chosen as the ideal for the formation of listerial biofilms. Biofilm formation of selected LAB (lactococci + leuconostocci, lactobacilli, enterococci, pediococci) was also determined. The most intense biofilm formation in tested listerias was found in buffered peptone water (BPW) with glucose (0.05 % w/w). The best initial cell density was 0.5 McFarland (108 CFU ml-1). The most significant biofilm formation was observed in three strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26 and Lm 30). The main part of the work was to examine the impact of LAB on the biofilm formation of listerias and their impact on the already formed listerial biofilm. Listerial biofilm formation was influenced both live LAB cells and their supernatants. It was found that the LAB (lactococci + leuconoctocci, enterococci, pediococci) affected biofilm formation by listerias in a much higher rate than lactobacilli. The listerial biofilm formation was reduced primarily through exposure to substances of protein nature, likely to bacteriocins, and also due to hydrogen peroxide. Organic acids produced by all strains of LAB promote biofilm formation by listerias. (en)
Title
  • Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
  • Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení. (cs)
  • The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
  • Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení. (cs)
  • The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894930!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08050)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 175387
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894930
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • microtitration plate; lactic acid bacteria; reduction; Listeria monocytogenes; persistent listerias; Biofilm (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1A26E9BC6665]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plocková, Milada
  • Šviráková, Eva
  • Složilová, Ivana
  • Kuzmová, Lucie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-838-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software