Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt
- Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt (cs)
- Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
|
Title
| - Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
- Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů
- Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
- Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů
- Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00013076!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00013076
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - SPME;těkavé sloučeniny;akrylamid;cereálie;bramborové lupínky (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Poustka, Jan
- Holadová, Kateřina
- Havlíčková, T.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |