Description
| - Vybrané materiály bezpluchého ovsa (odrůda Abel, nové linie KM 187, KM 191 a KM 195) a jarního ječmene (odrůdy Tolar a Krona) byly v letech 1994-1996 pěstovány v polních podmínkách Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., jejich zrno bylo podrobeno chemickým analýzám a testováno ve firmě Biofaktory Praha, s.r.o. v bilančních pokusech na laboratorních potkanech. Byl studován výnos zrna (t/ha), hmotnost zrna (HTS v g), obsah živin v zrně - škrob, N-látky (NL), tuk, mastné kyseliny (MK), beta-glukany (BG), lyzín - vše v g/kg a lyzín v NL (g/16gN). V bilančních pokusech byly stanoveny, příp. přepočtem získány následující ukazatele krmné hodnoty zrna - obsah brutto a stravitelné energie (BE a SE v MJ/kg), koeficienty bilanční stravitelnosti energie a skutečné stravitelnosti dusíku (KSE a KSS v %), ukazatele biologické hodnoty bílkovin (BHB) a netto využití proteinu (NPU), dusíková bilance (NB, mg/den), využití přijatého dusíku (NB/NP v %) a obsah využitelného proteinu (UP v g/kg). Zjištěná varia
- Vybrané materiály bezpluchého ovsa (odrůda Abel, nové linie KM 187, KM 191 a KM 195) a jarního ječmene (odrůdy Tolar a Krona) byly v letech 1994-1996 pěstovány v polních podmínkách Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., jejich zrno bylo podrobeno chemickým analýzám a testováno ve firmě Biofaktory Praha, s.r.o. v bilančních pokusech na laboratorních potkanech. Byl studován výnos zrna (t/ha), hmotnost zrna (HTS v g), obsah živin v zrně - škrob, N-látky (NL), tuk, mastné kyseliny (MK), beta-glukany (BG), lyzín - vše v g/kg a lyzín v NL (g/16gN). V bilančních pokusech byly stanoveny, příp. přepočtem získány následující ukazatele krmné hodnoty zrna - obsah brutto a stravitelné energie (BE a SE v MJ/kg), koeficienty bilanční stravitelnosti energie a skutečné stravitelnosti dusíku (KSE a KSS v %), ukazatele biologické hodnoty bílkovin (BHB) a netto využití proteinu (NPU), dusíková bilance (NB, mg/den), využití přijatého dusíku (NB/NP v %) a obsah využitelného proteinu (UP v g/kg). Zjištěná varia (cs)
- Selected materials of hull-less oat (Abel variety, new lines KM 187, KM 191 and KM 195)and spring barley (Tolar and Krona varieties)were grown in field conditions of Agricultural Research Institute Kromeriz, Ltd. in 1994-1996; their grain was examined by chamical analyses and tested in the company Bifaktory Praha, Ltd. in metabolic experiment on laboratory sewer-rats. These parameters were investigated: grain yield (t/ha), grain weight (TGW in g), nutrient content in grain - starch, proteins (P), fat, fatty acids (FA), beta-glucans (BG), lysine-all components in g/kg, and lysine in P (g/16gN). The following indicators of grain feeding value were determined by metabolic experiments or by calculations: gross ebergy and digestible energy contents (GE and DE in MJ/kg), coefficients of energy apparent digestibility and nitrogen true digestibility (CED and CTD in %), indicators of protein biological value (PBV) and net protein utilization (NPU), nitrogen balance (NB, mg/day), protein efficiency ratio (PER i (en)
|