About: Antilisteriální účinky kyseliny fenylmléčné a její produkce kmenem Lactobacillus plantarum LPAL fermentací syrovátky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this work was to verify the activity of phenyllactic acid (PLA) against two strains of Listeria, depending on the concentration of PLA, temperature and pH. Inhibitory activity grew at 37 °C with decreasing pH and increasing concentration. Further experiments used concentrated whey fermentation to produce the highest amount of PLA used an isolate of Lactobacillus plantarum LPAL. Highest concentration of PLA achieved was 1,12 mg/ml during the fermentation at pH 4,4 and whey inoculation with strains Lactobacillus plantarum LPAL and Geotrichum candidum CCDM 870. (en)
  • Cílem této práce bylo ověřit antilisteriální aktivitu kyseliny fenylmléčné (PLA) vůči dvěma kmenům listerií v závislosti na koncentraci PLA, teplotě a pH. S klesající hodnotou pH a stoupající koncentrací a při teplotě 37 °C rostla i inhibiční aktivita. Dále byly prováděny pokusné fermentace zahuštěné syrovátky s cílem vyprodukovat co nejvyšší množství PLA s využitím izolátu Lactobacillus plantarum LPAL. Nejvyšší dosažená koncentrace PLA byla 1,12 mg/ml při fermentaci o pH 4,4 a zaočkováním syrovátky kmenem Lactobacillus plantarum LPAL a Geotrichum candidum CCDM 870.
  • Cílem této práce bylo ověřit antilisteriální aktivitu kyseliny fenylmléčné (PLA) vůči dvěma kmenům listerií v závislosti na koncentraci PLA, teplotě a pH. S klesající hodnotou pH a stoupající koncentrací a při teplotě 37 °C rostla i inhibiční aktivita. Dále byly prováděny pokusné fermentace zahuštěné syrovátky s cílem vyprodukovat co nejvyšší množství PLA s využitím izolátu Lactobacillus plantarum LPAL. Nejvyšší dosažená koncentrace PLA byla 1,12 mg/ml při fermentaci o pH 4,4 a zaočkováním syrovátky kmenem Lactobacillus plantarum LPAL a Geotrichum candidum CCDM 870. (cs)
Title
  • Antilisteriální účinky kyseliny fenylmléčné a její produkce kmenem Lactobacillus plantarum LPAL fermentací syrovátky
  • Antilisteriální účinky kyseliny fenylmléčné a její produkce kmenem Lactobacillus plantarum LPAL fermentací syrovátky (cs)
  • Antilisterial activity of phenyllactic acid and their production by Lactobacillus plantarum LPAL during the fermentation of whey (en)
skos:prefLabel
  • Antilisteriální účinky kyseliny fenylmléčné a její produkce kmenem Lactobacillus plantarum LPAL fermentací syrovátky
  • Antilisteriální účinky kyseliny fenylmléčné a její produkce kmenem Lactobacillus plantarum LPAL fermentací syrovátky (cs)
  • Antilisterial activity of phenyllactic acid and their production by Lactobacillus plantarum LPAL during the fermentation of whey (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/14:#TA30!RIV15-MZE-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 147
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 3431
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/14:#TA30
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • phenyllactic acid; whey; antilisterial activity; lactobacilli (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B21ADA624272]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíková, Šárka
  • Kvasničková, Eva
  • Bár, Ladislav
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software