About: Effect of bacterial isolate suppressing growth of biogenic amines producers in pilot plant cheese production     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to verify the antimicrobial effect of ML4DP isolate from raw milk on the growth biogenic amines producers. Verification was performed on the RABIT apparatus in reconstituted milk with yeast extract. In the presence of ML4DP isolate identified as Lactobacillus paracasei/casei the inhibition of growth of biogenic amines producing lactobacilli by up to six orders was found. The same isolate was applied in pilot production of Edam type cheese, where the inhibiting activity was not confirmed in full. In cheese in the presence of strain ML4DP the number of decarboxylase positive lactobacilli was reduced after 90 days of cheese ripening by only one order. The total of biogenic amines in cheese was yet decreased, in the case of tyramine by half. (en)
  • Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální účinek izolátu ze syrového mléka ML4DP na růst producentů biogenních aminů. Ověření bylo provedeno na přístroji RABIT v obnoveném mléce s kvasničným autolyzátem a po zjištění, že v přítomnosti izolátu ML4DP identifikovaného jako Lactobacillus paracasei/casei došlo k potlačení růstu biogenní aminy tvořících laktobacilů až o šest řádů, byl stejný izolát aplikován v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu, kde nebyl tento trend potvrzen v plné míře. V přítomnosti kmene ML4DP došlo po 90 denním zrání sýra ke snížení počtu KTJ/g dekarboxylázopozitivních laktobacilů pouze o jeden řád, přesto ale bylo zaznamenáno snížení celkového obsahu biogenních aminů v sýrech, u tyraminu až o polovinu.
  • Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální účinek izolátu ze syrového mléka ML4DP na růst producentů biogenních aminů. Ověření bylo provedeno na přístroji RABIT v obnoveném mléce s kvasničným autolyzátem a po zjištění, že v přítomnosti izolátu ML4DP identifikovaného jako Lactobacillus paracasei/casei došlo k potlačení růstu biogenní aminy tvořících laktobacilů až o šest řádů, byl stejný izolát aplikován v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu, kde nebyl tento trend potvrzen v plné míře. V přítomnosti kmene ML4DP došlo po 90 denním zrání sýra ke snížení počtu KTJ/g dekarboxylázopozitivních laktobacilů pouze o jeden řád, přesto ale bylo zaznamenáno snížení celkového obsahu biogenních aminů v sýrech, u tyraminu až o polovinu. (cs)
Title
  • Effect of bacterial isolate suppressing growth of biogenic amines producers in pilot plant cheese production (en)
  • Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
  • Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of bacterial isolate suppressing growth of biogenic amines producers in pilot plant cheese production (en)
  • Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
  • Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů (cs)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/13:HAV33!RIV14-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 137
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 110721
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/13:HAV33
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antimicrobial activity; biogenic amines; lactobacilli; Edam type cheese (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [476F17F624B4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíková, Šárka
  • Kvasničková, Eva
  • Buňka, F.
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software