About: Technologie pěstování kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Metodika obsahuje technologie množení a pěstování druhu kanadská borůvka. Základem úspěšného pěstování je kyselá půdní reakce, kde kyselost vyjádřená v pH KCl se pohybuje v rozmezí 3,5 až 4,5. Agrotechnika spočívá v udržení bezplevelného stavu a především v udržení kyselé půdní reakce. Dále je zpracován klasický školkařský postup množení pomocí bylinných řízků. Výtěžnost u použitých odrůd se pohybovala mezi 16 až 51 %. V metodice jsou zpracovány postupy pro množení odrůd v prostředí in vitro kultur na umělých živných médiích. Nejvyšší multiplikační koeficient 4,8 +- 0,2 byl zaznamenán u odrůdy Berkeley na WPM médiu s koncentrací zeatinu 2 mg/l. Dále je uvedeno hodnocení vegetativních a plodových znaků u 29 odrůd za období 2003 až 2006. Chuťově byly nejlépe hodnoceny odrůdy Rancocas, Bluecrop a Bluegold, neuspokojila odrůda November. Pro pěstitelskou praxi byly doporučeny raně zrající odrůdy Duke, Spartan; středně zrající odrůdy Bluecrop, Toro; pozdně zrající odrůdy Brigitta a Elliott.
  • Metodika obsahuje technologie množení a pěstování druhu kanadská borůvka. Základem úspěšného pěstování je kyselá půdní reakce, kde kyselost vyjádřená v pH KCl se pohybuje v rozmezí 3,5 až 4,5. Agrotechnika spočívá v udržení bezplevelného stavu a především v udržení kyselé půdní reakce. Dále je zpracován klasický školkařský postup množení pomocí bylinných řízků. Výtěžnost u použitých odrůd se pohybovala mezi 16 až 51 %. V metodice jsou zpracovány postupy pro množení odrůd v prostředí in vitro kultur na umělých živných médiích. Nejvyšší multiplikační koeficient 4,8 +- 0,2 byl zaznamenán u odrůdy Berkeley na WPM médiu s koncentrací zeatinu 2 mg/l. Dále je uvedeno hodnocení vegetativních a plodových znaků u 29 odrůd za období 2003 až 2006. Chuťově byly nejlépe hodnoceny odrůdy Rancocas, Bluecrop a Bluegold, neuspokojila odrůda November. Pro pěstitelskou praxi byly doporučeny raně zrající odrůdy Duke, Spartan; středně zrající odrůdy Bluecrop, Toro; pozdně zrající odrůdy Brigitta a Elliott. (cs)
  • Methodology contains techniques of multiplication and cultivation of highbush blueberry. Acid soil reaction with pH-KCl 3.5 – 4.5 is a base for successful growing. Orchard management is aimed at maintaining of weed-free conditions and acid soil reaction. Traditional nursery techniques of multiplication by soft-wood cuttings were elaborated. Yield of plants varied between 16 to 51 %. Techniques of in vitro cultivation and multiplication of cultivars are shown in the methodology. The highest multiplication rate 4.8 +- 0.2 was noted for cultivar Berkeley on WPM medium with zeatin (2 mg/l). We report here, the evaluation of economically important characters in 29 highbush blueberry cultivars carried out in the years 2003 to 2006. While Rancocas, Bluecrop and Bluegold ranked the highest in flavor, November ranked lowest. Early ripening cultivars Duke and Spartan, medium ripening cultivars Bluecrop and Toro and late ripening cultivars Brigitta and Elliott were recommended for growing. (en)
Title
  • Technologie pěstování kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum L.)
  • Technologie pěstování kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum L.) (cs)
  • Technology of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) growing (en)
skos:prefLabel
  • Technologie pěstování kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum L.)
  • Technologie pěstování kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum L.) (cs)
  • Technology of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) growing (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/09:0R000823!RIV10-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3223)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství Těšnov 65/17, 11705 Praha 1, Česká republika
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Rozšíření sortimentu o méně známý nutričně hodnotný ovocný druh. Zefektivnění produkce školkařských výpěstků, díky biotechnologickým metodám. Zvýšení multiplikačního koeficientu v in vitro kultuře až na 4,8. Doporučení 6 odrůd pro pěstitele v ČR.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 345572
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/09:0R000823
http://linked.open...terniIdentifikace
  • HL053935B
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • highbush blueberry; cultivars; cultivation; multiplication; in vitro (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E3958125EBF3]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o., 508 01 Hořice
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Certifikační osvědčení 29952/09/17220. Vydal VŠÚO Holovousy s.r.o., 2009, 33 stránek. ISBN 978-80-87030-09-7.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kosina, Josef
  • Řezníček, Vojtěch
  • Paprštein, František
  • Sedlák, Jiří
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 118 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software