Description
| - Kapitola informuje o tradičním polním hospodářství, chovu dobytka a jiných zvířat, o dalších zaměstnáních, způsobech obživy a o lidové stravě v Ratíškovicích. Pozornost je věnována získávání a úpravě půdy, systému rolnického hospodaření, postupu polních prací, sklizni a uchovávání úrody, chovu koní, krav a volů, vepřového dobytka, ovcí, koz, drůbeže, králíků a včel. Všímá si i podomáckých prací, zvláště výroby březových košťat, řemesel a dělnických profesí. Zde je důraz položen zvláště na místní hornictví. Samostatná pozornost je věnována získávání potravin, jejich skladování, přípravě pokrmů, tradičnímu jídelníčku, stravovacím návykům a stravě v dnech pracovních a svátečních, jakož i při obřadních příležitostech v průběhu roku a při rodinných událostech.
- Kapitola informuje o tradičním polním hospodářství, chovu dobytka a jiných zvířat, o dalších zaměstnáních, způsobech obživy a o lidové stravě v Ratíškovicích. Pozornost je věnována získávání a úpravě půdy, systému rolnického hospodaření, postupu polních prací, sklizni a uchovávání úrody, chovu koní, krav a volů, vepřového dobytka, ovcí, koz, drůbeže, králíků a včel. Všímá si i podomáckých prací, zvláště výroby březových košťat, řemesel a dělnických profesí. Zde je důraz položen zvláště na místní hornictví. Samostatná pozornost je věnována získávání potravin, jejich skladování, přípravě pokrmů, tradičnímu jídelníčku, stravovacím návykům a stravě v dnech pracovních a svátečních, jakož i při obřadních příležitostech v průběhu roku a při rodinných událostech. (cs)
- The chapter informs about traditional farming, raising of cattle and other animals, about other occupations, earning livelihood and popular food in the village of Ratíškovice. The attention is paid to getting and cultivating the land, farming, system, process of agricultural works, harvest and storage of crops, raising of horses, cows and oxen, pigs, sheep, poultry and rabbits and beekeeping. It takes into account also homemade production, especially that of besoms, handicrafts, and labourers´professions. Here, the stress is laid especially on local mining. Separate attentions is paid to foods and their storage, preparation of dishes, traditional menu, eating habits and diet on workdays and holidays as well as on ceremonial occasions all the year round and at the family celebrations. (en)
|