The aim of solved project is to elaborate new methodical suggestions for determination of lean meat content within the performance test with regard to possible differences of observed parameters by sex and among differentiated breeded populations used inhybridization. For objective intention it will be important to verify the results acquired on live animals by their subsequent carcass analysis after slaughter (CSN 46 61 64), by monitoring of growth and body alometry in relation to carcass performance,by monitoring of acceptable genetics markers, candidate gene and their association to meat efficiency. Simultaneuosly it will be possible to verify acceptable mathematical model which will be usable for prediction of optimal carcass weight in relation to carcass performance of pigs. (en)
Cílem řešeného projektu je vypracování nových metodických pokynů pro stanovení podílu svaloviny v rámci zkoušek vlastní užitkovosti s ohledem na možné rozdíly sledovaných parametrů podle pohlaví a mezi diferencovaně šlechtěnými populacemi používanými v hybridizačních programech. K objektivizaci záměru bude nutné ověřit výsledky získané na živých zvířatech jejich následným jatečným rozborem po porážce (ČSN 46 6164), sledováním růstu a tělní alometrie ve vztahu k jatečné hodnotě, sledováním vhodných genetických markerů, kandidátních genů a jejich asociace k masné užitkovosti. Současně bude možné ověřit vhodný matematický model použitelný pro predikci optimální jatečné hmotnosti ve vztahu k jatečné hodnotě prasat. (cs)