Description
| - Projekt je zaměřen na odstranění negativních vlivů zhoršujících kvalitu sladovnického ječmene a sladu z něj vyrobeného, při používání technologie zaorávání chrástu. Tato technologie je v zem. praxi značně rozšířena, aniž jsou známy faktory způsobující zhoršení kvalitativních ukazatelů takto pěstovaného jarního ječmene. Při řešení projektu se bude vycházet z vlivu zaorávky chrástu na: - půdních procesy, především mineralizaci a dynamiku uvolňování různých forem N v průběhu vegetace, - tvorbu výnosu zrna a jeho strukturu, - kvalitu zrna a kvalitu sladu. Z toho aspektu budou sledovány faktory: odrůda, klasická sklizeň chrástu bez zaorávky, včasné a opožděné zaorání chrástu, různé dávky chrástu, dávky N, včetně vyrovnávací dávky na chrást, techniky setí a normy výsevku, různé způsoby zpracování půdy při zaorávce chrástu, ověření progresivních způsobů zpracování půdy a zakládání porostů jarního ječmene. Polní pokusy budou prováděny na 3 lokalitách: Kroměříž (výrobní oblast řepařská), Žabčice (výrobní o (cs)
- The project is focused on elimination of adverse effects which decrease quality of spring barley and malt when a system of incorporating tops by ploughing is used. This management practice is widely applied in agricultural practice without knowing factors which deteriorate quality parameters of spring barley. The project will be conducted on the basis of effects caused by incorporated tops on: - soil processes, especially mineralization and release dynamics of various N forms during the growing season, - yield formation and structure, - grain and malt quality. Considering the above aspects the following factors will be studied: variety, classical harvest of beet tops (without incorporating), early and late incorporating tops, different amounts of tops,N rates including a balance rate applied to tops, sowing techniques and seeding rates, various soil cultivation practices at incorporating tops, verification of progressive soil cultivation practices and establishment of spring barley stands. Field tria (en)
|