Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The data regarding the content of cholesterol and nutritive significant fatty acids in foods of animal origin are often based on inadequate analytical methods. There is a need of the uniform standardized analytical procedure of cholesterol extraction anddetermination, because the data obtained by different procedures differ more than by one order. This statement regards also the poultry meat. The ratio of physiologically significant n3 and n6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) is far from being optimal in poultry meat and the average cholesterol content is relatively high. The attempts to change the fatty acid ratio or to decrease cholesterol content in poultry tissues by manipulating the diet composition have been carried out mostly in broiler chickens. The possibilities to influence the composition of the lipid fraction of turkey meat are insufficiently surveyed from this viewpoint. Moreover, the data concerning the effect of age, sex and the growth intensity on the composition of the lipid (en)
- Údaje o obsahu cholesterolu a fyziologicky významných mastných kyselin v potravinách živočišného původu jsou často založeny na neadekvátních analytických postupech. Je pociťována potřeba jednotného standardizovaného postupu extrakce a stanovení cholesterolu v živočišných tkáních, neboť hodnoty získané různými postupy se i řádově liší. To se v plné míře týká i drůbežího masa.Poměr fyziologicky významných n3 a n6 polynenasycených mastných kyselin, PUFA, není v drůbežím mase optimální a průměrný obsah cholesterolu je relativně vysoký.Pokusy změnit poměr mastných kyselin, resp. snížit obsah cholesterolu v drůbežích tkáních změnami ve složení krmné dávky byly prováděny především s kuřecími brojlery. u tohoto živočišného druhu dále chybí údaje o vlivu věku, pohlaví a intenzity růstu na složení tukové frakce svaloviny. Přitom spotřeba krůtího masa v ČR v důsledku rostoucího trendu racionální výživy velmi rychle roste. Podstatou projektu je získat spolehlivé údaje o obsahu cholesterolu a poměru (cs)
|
Title
| - Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase (cs)
- Effect of age, sex, growth intensity and diet composition on cholesterol and fatty acids content in turkey meat (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |