Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The purpose of this study was to determine the quality of vegetable oils based on the analysis of the content of fatty acids (FA) in the most significant vegetable oils (mainly produced in the Czech Republic). The study has extended the existing knowledge in this area and for some oils, it has reassesssed the view on their dietetic significance from the viewpoint of modern nutrition of both man and animals. (en)
- Cílem práce bylo studium kvality rostlinných olejů na základě analýzy obsahu mastných kyselin (FA) z nejvýznamnějších, především tuzemských, vegetabilních zdrojů. Práce rozšiřuje dosavadní poznatky z této problematiky, u některých olejů přehodnocuje názory na jejich dietetický význam z pohledu moderní výživy člověka a zvířat. Z polynenasycených PUFA ze skupiny ω-6 FA byla v analyzovaných rostlinných olejích nejvíce zastoupena kyselina linolová a její transizomer kyselina linolelaidová (C18:2n6c + C18:2n6t). Z polynenasycených FA ze skupiny ω-3 FA byla v analyzovaných rostlinných olejích nejvíce zastoupena kyselina α-linolenová (C18:3n3). Jako nejobjektivnějším kritériem hodnocení kvality rostlinných olejů je obsah ω-6 FA a ω-3 FA a především znalost jejich vzájemného poměru.
- Cílem práce bylo studium kvality rostlinných olejů na základě analýzy obsahu mastných kyselin (FA) z nejvýznamnějších, především tuzemských, vegetabilních zdrojů. Práce rozšiřuje dosavadní poznatky z této problematiky, u některých olejů přehodnocuje názory na jejich dietetický význam z pohledu moderní výživy člověka a zvířat. Z polynenasycených PUFA ze skupiny ω-6 FA byla v analyzovaných rostlinných olejích nejvíce zastoupena kyselina linolová a její transizomer kyselina linolelaidová (C18:2n6c + C18:2n6t). Z polynenasycených FA ze skupiny ω-3 FA byla v analyzovaných rostlinných olejích nejvíce zastoupena kyselina α-linolenová (C18:3n3). Jako nejobjektivnějším kritériem hodnocení kvality rostlinných olejů je obsah ω-6 FA a ω-3 FA a především znalost jejich vzájemného poměru. (cs)
|
Title
| - Dietetický význam mastných kyselin ve výživě zvířat a člověka
- Dietetický význam mastných kyselin ve výživě zvířat a člověka (cs)
- Dietetic meaning of fatty acids in nutrition of animals and man (en)
|
skos:prefLabel
| - Dietetický význam mastných kyselin ve výživě zvířat a člověka
- Dietetický význam mastných kyselin ve výživě zvířat a člověka (cs)
- Dietetic meaning of fatty acids in nutrition of animals and man (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/08:00001617!RIV09-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/08:00001617
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Herzig, Ivan
- Straková, Eva
- Suchý, Pavel
- Zehnálek, Petr
- Staňa, Jaroslav
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |