Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Výroba pekařského droždí probíhá ve velkoobjemovém bioreaktoru, nejprve jako batch a poté jako fed-batch proces. V této fázi se do bioreaktoru dávkují živiny (substrát). Je známo (empiricky), jak závisí maximální růstová rychlost biomasy na teplotě a přijaké teplotě kultivace probíhá optimálně. Protože biomasa rostoucí na substrátu uvolňuje teplo, je třeba bioreaktor chladit. V článku je prezentován matematický model, který popisuje průběhy koncentrací biomasy, substrátu a teploty v bioreaktoru a teplo ty chladicí vody v duplikátoru. Model je rozšířen o regulační smyčky pro regulaci teploty (pomocí průtoku chladicí vody) a koncentrace substrátu (pomocí dávkování přitékajících živin) v bioreaktoru. Jsou simulovány a porovnány různé typy regulace (spojitá regulace teploty a dvoupolohová regulace koncentrace substrátu, obě regulace spojité, obě regulace dvoupolohové). Podle výsledků simulace je navržen obvod využívající vlečnou regulaci dávkování substrátu, který se jeví nejvhodnějším.
- Production of baker#s yeast is carried out in bioreactor of big volume, in the first phase as batch process followed by fed-batch process. In the second phase the substrate is added to the bioreactor. The temperature dependence of biomass maximal growth rate is empirically known and the optimal cultivation temperature is known as well. As a heat is produced during the growth phase, it is necessary to cool the bioreactor. A mathematical model, that describes the biomass and substrate concentrations, and temperatures in the bioreactor and the cooling system, is presented in the article. The model is extended by control loops of temperature in the bioreactor (by flow rate of cooling water) and substrate concentration (by dosing of substrate). Different types of regulations are simulated and compared and according to the results of simulations the new control system is proposed. (en)
|
Title
| - Simulace řízení bioreaktoru pro výrobu pekařského droždí
- Simulace řízení bioreaktoru pro výrobu pekařského droždí (cs)
- Simulation of Control of Bioreactor for Baker#s Yeast Production (en)
|
skos:prefLabel
| - Simulace řízení bioreaktoru pro výrobu pekařského droždí
- Simulace řízení bioreaktoru pro výrobu pekařského droždí (cs)
- Simulation of Control of Bioreactor for Baker#s Yeast Production (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/03:00007446!RIV/2004/MSM/223304/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - Z(MSM 223300005), Z(MSM 223400007)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/03:00007446
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - process control, baker's yeast production, mathematical model, fed-batch process (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Melzoch, Karel
- Finkeová, Jana
- Kmínek, Miloš
- Nachtigalová, Iva
- Palatová, Marta
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |