Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou - průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č.h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem.
- Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou - průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č.h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem. (cs)
- The aim of this study was to determine antioxidant activity (AA) in potato flesh with different colours grown in the Czech Republic. Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov at 460 m a. s. l., Přerov nad Labem at 178 a. s. l.) in precise field trials. The lowest AA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82,8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4,34times and in a group of purple-fleshed varieties even 5,03times higher. Also between purple- and red-fleshed varieties significant difference in AA were found, the highest AA reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest AA the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Among experimental sites higher AA was demonstrated at Přerov nad Labem. (en)
|
Title
| - Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
- Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
- Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
- Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
- Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers (en)
|
skos:notation
| - RIV/60109807:_____/11:2R000031!RIV12-MZE-60109807
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH92110), Z(MSM6046070901)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60109807:_____/11:2R000031
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potato; yellow; white; purple and red flesh; location; antioxidant activity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Pivec, Vladimír
- Hamouz, Karel
- Hejtmánková, Kateřina
- Cimr, Jiří
- Vacek, Josef
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |