About: Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou - průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č.h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem.
  • Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou - průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č.h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem. (cs)
  • The aim of this study was to determine antioxidant activity (AA) in potato flesh with different colours grown in the Czech Republic. Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov at 460 m a. s. l., Přerov nad Labem at 178 a. s. l.) in precise field trials. The lowest AA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82,8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4,34times and in a group of purple-fleshed varieties even 5,03times higher. Also between purple- and red-fleshed varieties significant difference in AA were found, the highest AA reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest AA the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Among experimental sites higher AA was demonstrated at Přerov nad Labem. (en)
Title
  • Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
  • Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
  • Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers (en)
skos:prefLabel
  • Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
  • Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
  • Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers (en)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/11:2R000031!RIV12-MZE-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92110), Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238744
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/11:2R000031
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato; yellow; white; purple and red flesh; location; antioxidant activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5F8894F985E5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda (vědecká příloha)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Hamouz, Karel
  • Hejtmánková, Kateřina
  • Cimr, Jiří
  • Vacek, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 85 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software