Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Lipase activity was studied in the research intention. The ROflex Reflectometer and special kit of company Merck was employed for determination of lipase activity. In raw milk with native lipase content was disturbed the fat glubules and than it was observed the dependence of growing free fatty acids on the temperature and time of storing. Free fatty acids kontent is increased depending on higher temperature and longer storage time. Further was used commercial microbial lipase from genera Pseudomonas, it was addend into pasteurized and non-homogenized milk. The dependence free fatty acids kontent on the temperature and storing time, lipase content in the sample and on the quality of fat globules too, was demonstrated. It was estimated the native lipase doesn´t survive the temperature treatment 60 °C/10 min., whereas microbial lipase survives from 65 % probably. (en)
- V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.
- V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %. (cs)
|
Title
| - Sledování aktivity lipáz v mléce
- Sledování aktivity lipáz v mléce (cs)
- Study of lipase activity in milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Sledování aktivity lipáz v mléce
- Sledování aktivity lipáz v mléce (cs)
- Study of lipase activity in milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06!RIV08-MSM-26722861
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - lipase in milk; determination of milk lipase (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Peroutková, Jitka
- Snášelová, Jana
- Buchvaldková, Tereza
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |